Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – kupasiker, elveszített döntők, bajnoki címek

10perc.hu
2021. 05. 10.
Sportmix – kupasiker, elveszített döntők, bajnoki címek

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Vízilabda

A Szolnok nyerte a férfi vízilabda Eurokupa 2020/21-es kiírását: a Tisza-parti együttes ötméteresek után hódította el a trófeát az OSC-vel szemben. Az OSC az utolsó negyedben tudta ledolgozni a párharc első mérkőzésén összeszedett háromgólos hátrányát, így a 11-8-as végeredményt követően jöhettek az ötméteresek, amelyek során a világ- és Európa-bajnok Nagy Viktor három fővárosi kísérletet hárított. A Szolnok a 2017-es Bajnokok Ligája-sikerét követően immár a második számú európai kupát is magáénak tudhatja.


Kézilabda

A második számú európai kupasorozat négyes döntőjére címvédőként érkezett Siófok KC 36-31-re kikapott a francia Nantes Atlantique HB csapatától a női kézilabda Európa-liga döntőjében, Nagybányán. A magyar együttes az egész mérkőzésen csak kétszer, 1-0-nál és 2-1-nél vezetett. A Siófoknak ezzel megszakadt a 13 győzelemből és négy döntetlenből álló veretlenségi sorozata az európai kupaporondon. Legutóbb, 2019 novemberében éppen a Nantes-tól kapott ki.



Asztalitenisz

Az SH-ITB Budaörsi SC ezüstérmet szerzett a női asztalitenisz Európa-kupában, miután az újvidéki döntő torna fináléjában óriási csatában 3-2-re kikapott a francia Saint-Denis csapatától. A Póta Georgina, Lovas Petra, Fazekas Mária és a szerbiai Surján Szabina alkotta csapat 1-0-ra és 2-1-re is vezetett, végül azonban az ötödik meccs és annak döntő szettje a rivális javára dőlt el. A négyszeres magyar bajnok budaörsi klubnak a korábbi Bajnokok Ligája-ezüst- és bronzérem, valamint az ETTU Kupa-bronzérem mellett ez az egyik legnagyobb sikere.


Forma-1

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat vasárnap, és ezzel 14 pontra növelte az előnyét az összetettben. A 36 éves Hamiltonnak ez az idei harmadik, és pályafutása 98. futamgyőzelme, Spanyolországban karrierje során már hatodik alkalommal diadalmaskodott. Hamilton mögött a második helyen Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője végzett, míg a dobogó alsó fokára Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája állhatott fel. A vb két hét múlva, Monacóban folytatódik.



Atlétika

Egyre több világsztár jelzi, hogy indul a Gyulai Memorial atlétikai versenyen, melyet idén július 5-én és 6-án rendeznek meg Székesfehérváron. A világ- és Európa-bajnok sprinter Adam Gemili is indul, akárcsak a magasugrásban 2007-ben világbajnok bahamai Donald Thomas, valamint a 400 méteren címvédőként induló amerikai Kahmari Montgomery. Szintén Székesfehérvárra érkezik a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai hármasugró Christian Taylor, valamint a 110 m gáton Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes francia Pascal Martinot-Lagarde, továbbá az utóbbi számban ugyancsak vb-harmadik, magyar csúcstartó Baji Balázs.


Tollaslabda

Sárosi Laura nyerte a portugál nyílt tollaslabda-bajnokságot. A riói olimpikon április végén Peruban nyert tornát, ezúttal pedig a Caldas da Rainhában rendezett viadalon diadalmaskodott. A nyitókörben Sándorházi Vivient, majd a folytatásban indonéz, francia és dán ellenfelet legyőzve jutott Sárosi a fináléba, ahol nagy csatában, 37 perc alatt kerekedett újabb francia riválisa fölé. A tokiói olimpiai kvótáért ugyancsak harcban álló Krausz Gergely az első fordulóban búcsúzott.


Ökölvívás

Szombaton éjszaka a texasi Arlingtonban, 73 126 helyi néző előtt – ez új nézőcsúcs, az eddigi csúcstartó az 1978-as Ali-Spinks visszavágó volt, amelyet a New Orleans-i Superdome-ban rendeztek meg 63 350 szurkoló előtt – a Dallas Cowboys stadionjában mérte össze az erejét a WBC, WBA nagyközépsúlyú világbajnok Saul „Canelo” Alvarez, valamint a brit WBO világelső Billy Joe Saunders. Alvarez a 8. menetben egy jobbfelültéssel eltalálta Saunderst, ennek hatására pedig azonnal bedagadt, befeketedett Saunders jobb szeme, illetve az alatta lévő terület, majd a szünetben jelezte, nem lát, így edzője feladta a további küzdelmet. Kiderült, hogy több helyen is eltört a szemgolyó környéki csontja, így megműtik a Fort Worth-i kórházban, ahova a találkozót követően szállították.



Kerékpár

A belga Tim Merlier nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszát vasárnap. Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel érkezett meg - előbbi a 135., utóbbi a 167. helyen -, így mindketten a győztessel azonos időt kaptak. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) pedig a részhajrában gyűjtött időjóváírásnak köszönhetően növelte előnyét összetettben.


Labdarúgás

A bajnok Ferencváros 2-1-re nyert a Budapest Honvéd vendégeként az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójának játéknapján. Szerhij Rebrov vezetőedző együttese ezzel megdöntötte saját 76 pontos csúcsát - a jelenlegi rendszerben a 2015/16-os idénytől játszanak a csapatok - és a kapott gólok tekintetében (22) is rekordot ért el. A bajnoki ezüstérmet a Puskás Akadémia, míg a bronzérmet a MOL Fehérvár szerezte meg. Az NB I-ből a DVTK és a Budafok esett ki.



Sorozatban kilencedik bajnoki elsőségét gyűjtötte be Németországban a Bayern München labdarúgócsapata, miután a Bundesliga 32. fordulójában a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig 3-2-re kikapott a Borussia Dortmund vendégeként. A bajorok a klub története 31. bajnoki címét ünnepelhetik, az egymást követő kilencedik elsőségükkel beállították a Juventus rekordját az öt európai élbajnokságot tekintve. Thomas Müller és David Alaba Bundesliga-rekordot jelentő tizedik bajnoki címét szerezte.

Főkép forrása:
MTI/Mohai Balázs

További cikkek