Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Építkezők figyelem! Szigorodtak a villamossági szabályok!

10perc.hu
2021. 04. 17.
Építkezők figyelem! Szigorodtak a villamossági szabályok!

Annak ellenére, hogy a villamosbiztonsági szabályozásokat még 2020 szeptemberében szigorították meg jelentősen, ám ennek a gyakorlatban most jelentkeznek a hatásai.

Tavaly szeptemberben megváltozott egy jogszabály, aminek hatását – elsősorban a járványhelyzet miatt – csak most érzékeli igazán az ingatlanpiac és a villamos szakma. Ugyanis az üzemeltetőnek az új szabályozás alapján villamosbiztonsági felülvizsgálat elvégzéséről kell gondoskodnia legalább 6 évenként a lakóépületek villamos berendezésén. Azaz, ha bérbeadás vagy eladás történik, el kell készíteni az úgynevezett villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

Ráadásul a korábbiakkal ellentétben ma már egyszerre járnak le a tűzveszélyt, az érintésvédelmet és a villámvédelmet érintő határidők, ennek értelmében egyszerre végzik a felülvizsgálatokat is. Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamosbiztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha fázisonként 32 A-nál nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések. Fontos, hogy a két feltételnek együtt kell teljesülnie.A jogszabály betartása érdekében az ingatlanpiac boomját követően bizony megszaporodtak az ellenőrzések. Régebben bevett szokás volt, hogy ha lejárt valamely villamossági engedély, akkor azt csak az utolsó utáni pillanatban oldották meg a tulajdonosok. Ennek vége van, a dátumokat már nem lehet kitolni, meghosszabbítani. Ha a felülvizsgálat rendben van, akkor nincs baj, de ha hibát észlelnek a hatóságok, abban az esetben nem lehet elkerülni a bírságot.

Már most hallani lehet arról, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő napelemekkel kapcsolatban is várhatóak törvényi változások, a mérőhelyek a jövőben nem lehetnek majd szabványtalanok.„Gyenge pontja ez a rendszernek, mert a napelemes cégek kihagyják az ajánlataikból a villamossági előírásokat. Az iparágban sajnos nem csak villamos szakemberek dolgoznak, az alkalmazottak gyorstalpalón sajátítják el a tudnivalókat, amik egy általános gépészeti tudást igényelnek. De 800-1000 voltos egyenáramú hálózatok is létre tudnak jönni, aminek a kiépítéséhez tényleges szaktudásra lenne szükség” – fogalmazott a 10 perc.hu kérdésére Ágoston József villanyszerelő.

A szakember azt javasolja, hogy a lakásfelújításokhoz felelős műszaki vezetőt kell fogadni, de sokan erre a költségvetésben és a kivitelezésnél sem gondolnak. Jellemzően az ismerős villanyszerelő köti be az áramot, de arról tanúsítványok kellenek, építési naplót kell írni, dokumentálni kell a folyamatot. Erre nem minden villanyszerelő képes, ezért azt javasolja, hogy mindig legyünk körültekintőek a szakemberek kiválasztásakor.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek