Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Több kulturális személyiség is tiltakozik a kultúra központosítása ellen

10perc.hu
2024. 05. 30.
Több kulturális személyiség is tiltakozik a kultúra központosítása ellen

Egy közös nyilatkozattal tiltakoznak a kultúra központosítása ellen.

A magyar kormány a kulturális szektor központosítására készül, amely ellen Budapest kulturális életének számos képviselője tiltakozik. A tervezett módosítások szerint a nemzetstratégiai intézmények felügyelnék a kulturális szereplők munkáját, és "vármegyei ágazati szakmai hálózatok" jönnének létre a működésük irányítására. Ezen intézmények feladata lenne a kulturális intézmények tevékenységének egységesítése és dokumentálása - közölte az énbudapestem.hu.

Az Index által kiszivárogtatott információk szerint a készülő új kulturális törvény jelentős centralizációt hozna a szektorban, ami erősítené az állami kontrollt a kulturális szereplők felett. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által benyújtott tervezet az Országgyűlés elé kerülhet.

Erre válaszul Béres András, a III. kerület kultúráért felelős alpolgármesterének kezdeményezésére önkormányzati tisztségviselők, szakemberek, valamint a kulturális élet és a kultúrpolitika szereplői közös nyilatkozatot adtak ki, melyben egy új, független kulturális alap létrehozását és egy állandó kulturális kerekasztal összehívását javasolják.

Így szól a kiadott nyilatkozat az énbudapestem.hu közlésében: 

Alulírottak, a magyar kulturális élet, az önkormányzatok, az intézményi fenntartók szereplői és képviselői, alkotók és befogadók, a leghatározottabban kiállunk a kultúra, a művészet szabadsága és függetlensége mellett. Hisszük és képviseljük, hogy Magyarország kulturális törvényét, a kulturális élet szabályozását csak közösen, az érintettekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve lehet megalkotni.

A kultúra szabadságáért való küzdelem nem más, mint a társadalomért való tett. A kultúra, a társadalom boldogságát, mindennapos boldogulását segíti. Az egymáshoz, önmagunkhoz és a világhoz való viszonyulásunkat pedig merőben meghatározza a kultúrához való hozzáférés lehetősége.

Ahogy közös hazánk minden lényegi kérdésében, a kulturális területen is csak a kölcsönös elfogadással létrejövő törvények biztosítják a demokráciát.

Csak a teljes nyitottsággal, átláthatósággal és konszenzussal létrejött keretek teremthetik meg a kultúra szabadságát, megerősödését, és ezen keresztül a nemzet, az ország megbékélését. Felszólítjuk a jelenlegi kultúrpolitika kormányzati felelőseit, hogy amennyiben a kulturális területen bármilyen törvénymódosításra készülnek, azt a legszélesebb körben vitassák meg, egyeztessenek a kulturális szektor szakembereivel, az érintett közösségekkel és az önkormányzatok, fenntartók képviselőivel. 

Az elmúlt évek jogalkotási folyamatai megmutatták, hogy milyen károkhoz és emberi tragédiákhoz vezetnek a szakszerűtlen, és a széleskörű társadalmi egyeztetés nélkül meghozott rendelkezések. A tervezetből kiolvasható a centralizálás folytatása, a források pazarlása, a hozzánemértés térnyerése, a politikai kontroll lehetősége, amely bürokratikussá és működésképtelenné teszi a kulturális területet.

A mindenkori kormányzat feladata, hogy biztosítsa a szükséges erőforrásokat, védje a kultúra szabadságát és fogadja el függetlenségét.

Ez mindannyiunk közös érdeke!

A nyilatkozatot több neves kulturális személyiség, köztük Ascher Tamás rendező, Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese és Bozóki András politológus, egyetemi tanár is aláírta, kifejezve támogatásukat a független kulturális alap létrehozása mellett.

Főkép forrása:
MarlaSinger7/Wikimedia Commons
Címkék:
#Budapest

További cikkek