391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Az infláció az olvasási kedvre is hatással lehet – 20-30 százalékkal emelkednek az ünnepi könyvárak

10perc.hu
2022. 12. 16.
Az infláció az olvasási kedvre is hatással lehet – 20-30 százalékkal emelkednek az ünnepi könyvárak

Bizonyos könyvpapír alapanyagok árai a duplájára nőttek, mások „csak” felével emelkedtek, míg a romló forint és a minimálbéremelés hatása is kedvezőtlenül érintette a könyvszakmát.

A jelenlegi gazdasági helyzetben szinte minden ágazat megérzi az elszabaduló energiaárak és a lassan 22-24 százalékos inflációt. Ez alól természetesen nem kivétel a könyves szakma sem.

A Pénzcentrum a Lírától megtudta, hogy a 2021-es év az egész világon rekordforgalmat hozott a könyvpiacon, hiszen a karantén miatt megnőtt a könyvek iránti online kereslet, miközben színházba, moziba csak korlátozottan tudtak menni az emberek.

Ugyanakkor egy év alatt – 2021 őszén kirobbanó energia és szállítási válság kezdetétől 2022 őszéig –, bizonyos könyvpapír alapanyagok árai a duplájára nőttek, mások „csak” felével emelkedtek. Ezzel párhuzamosan, a romló forint és a minibálbéremelés hatása is kedvezőtlenül érintette a könyvszakmát.

2022 első felében még tartott a vásárlók fokozott érdeklődése, ez az infláció berobbanása után viszont érezhetően megtorpant. Ezeket a növekvő költségeket már részben érvényesíteni kellett a könyvárakban is, és a legfrissebb becslések szerint, a tavalyi év eleje óta, típusonként eltérően, 20-30 százalékkal drágult a könyv ára.


Az ötven legkeresettebb cím átlagára, több mint 400 forinttal haladja meg a tavalyi árakat     Fotó: Pixabay


A Libri az évre vonatkozóan azt közölte a portállal, hogy az év elején meghatározott célokat nagy mértékben befolyásolta az infláció és a megnövekedett energiaárak. Ettől függetlenül az első három negyedév forgalma meghaladta a tavalyi év ugyanazon időszakának eredményeit, és ezt pozitívan kell értékelniük.

Elmondták, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet hatással volt arra is, hogy mennyibe kerülnek az újonnan megjelent könyvek. Az ötven legkeresettebb cím átlagára, több mint 400 forinttal haladja meg a tavalyi árakat. Ez bár jelentős növekedést jelent az előző évekhez képest, de korántsem olyan mértékű, mint amit a gazdaság más területein tapasztalhatunk.

Hozzátették azt is, a két-három éve kiadott könyvek átlagára az új címekénél alacsonyabb, így az olvasóközönségnek továbbra is van választási lehetősége a vásárlás során, hiszen több árkategória elérhető számukra.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Infláció

További cikkek