Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megölték a Hamász vezetőjét

10perc.hu
2024. 10. 18.
Megölték a Hamász vezetőjét

Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetője, akit az október 7-i támadások kitervelőjeként tartanak számon, izraeli katonai akcióban életét vesztette.

Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetőjét izraeli katonák ölték meg a Gázai övezet déli részén, amit Izrael hivatalosan megerősített. Sinwar 2017 óta vezette a fegyveres szervezetet, és az október 7-i támadások kitervelőjeként tartják számon, amelyek során a Hamász fegyveresei mintegy 1200 embert öltek meg Izraelben, valamint 251 túszt ejtettek - közölte a BBC.

Az izraeli hadsereg közlése szerint Sinwar szerdán, Rafahban három fegyveres között volt, akiket izraeli katonák megöltek. A helyszínen nem találtak túszokat, bár korábban azt feltételezték, hogy Sinwar izraeli túszokat használhatott fel, hogy megvédje magát.

Netanjahu a túszok családjaihoz fordulva kijelentette: „Minden erőnkkel folytatjuk, amíg minden egyes szerettüket haza nem hozzuk, hiszen ők a mi szeretteink is.”

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari közölte, hogy az izraeli katonák három fegyverest láttak, akik házról házra futottak. Miután rájuk lőttek, Sinwar egyedül menekült be egy épületbe, ahol drónfelvételen látták, amint egy székben ülve egy fadarabbal dobott meg egy drónt. Az épületbe bejutva megtalálták Sinwart, akinél fegyver, mellény és 40 ezer sékel (8240 font) volt.

Hertzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők főparancsnoka megerősítette: „Azt mondtuk, hogy elkapjuk, és el is kaptuk. A világ most jobb helyzetben van nélküle.”

Sinwar halálhírét csak több óra elteltével erősítették meg, mivel az izraeli hatóságok a fogászati adatokat és ujjlenyomatokat hasonlították össze, hogy biztosan azonosítani tudják a testet. Izrael évtizedek óta birtokolta Sinwar genetikai adatait, aki korábban egy izraeli börtönben töltött hosszú éveket.

Netanjahu Sinwar halálát örömmel fogadta, de hangsúlyozta, hogy a gázai háború végét csak a Hamász fegyverletételével és a túszok szabadon bocsátásával lehet elérni: „Ez ugyan nem a gázai háború vége, de a vég kezdete.”



Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek