Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Észak-Korea új alkotmánya először nevezi Dél-Koreát „ellenséges államnak”

10perc.hu
2024. 10. 17.
Észak-Korea új alkotmánya először nevezi Dél-Koreát „ellenséges államnak”

Észak-Korea legújabb alkotmánymódosítása hivatalosan is „ellenséges államként” definiálja Dél-Koreát.

Észak-Korea a közelmúltban végrehajtott alkotmánymódosítása először határozza meg hivatalosan Dél-Koreát „ellenséges államként”. Az észak-koreai állami média megerősítette, hogy a frissített alkotmány egyértelműen „ellenséges államként” definiálja Dél-Koreát, és ez jogi alapot teremt a két ország közötti kapcsolatok további megromlásához - közölte az APNews.

Az alkotmánymódosítás bejelentése két nappal azután történt, hogy Észak-Korea felrobbantotta a két Korea között korábban létrehozott frontvonalbeli közúti és vasúti összeköttetéseket, amelyek a Korea-közi kapcsolatok javulását jelképezték. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) csütörtökön közölte, hogy ezek az infrastruktúrák megsemmisítése „elkerülhetetlen és törvényes intézkedés” volt, összhangban az új alkotmánnyal, amely már nem a közeledést, hanem az ellenségeskedést helyezi előtérbe Dél-Koreával szemben.

A KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) így formálisan is ellenségként kezeli a Koreai Köztársaságot (Dél-Koreát), megszüntetve a korábbi megbékélési törekvéseket.

Dél-Korea kormánya élesen bírálta az észak-koreai alkotmánymódosítást, amely hivatalosan is ellenséges államnak nevezte Dél-Koreát, és „egyesülésellenes, nemzetellenes” lépésként értékelte azt. A dél-koreai egyesítési minisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy szigorúan reagálnak Észak-Korea minden provokációjára, és továbbra is szorgalmazzák a békés koreai egyesülést a szabadság és demokrácia alapelvein.

Az észak-koreai parlament, amely csupán egy formalitásként működő intézmény, a múlt héten ülésezett az alkotmány újraírására, de a pontos részleteket az állami média nem közölte. Kim Dzsong Un korábbi beszédében azonban egyértelművé tette, hogy Dél-Koreát az ország fő ellenségének tekinti, ezzel eltörölve az előző vezetők által dédelgetett álmot a békés egyesülésről, amely Észak feltételei szerint valósulhatott volna meg. A múlt hónapokban Észak-Korea fokozatosan lebontotta azokat a jelképeket és intézményeket, amelyek a Korea-közi közeledést szimbolizálták.

A szakértők szerint Észak-Korea lépései mögött több stratégiai cél húzódik meg. Egyesek úgy vélik, hogy Kim Dzsong Un a dél-koreai kulturális és gazdasági befolyástól való félelmében lépett fel ilyen agresszívan, miközben megerősíti családja dinasztikus hatalmát. Mások szerint Kim célja, hogy legitim teret biztosítson nukleáris fegyvereinek Dél-Korea elleni alkalmazására, most, hogy alkotmányosan „ellenséges államként” határozták meg azt. Ezzel az új helyzettel Kim a jövőbeni tárgyalások során közvetlenül az Egyesült Államokkal kíván egyeztetni az atomprogramjáról, Dél-Koreát pedig kizárva a folyamatból.

Az elmúlt hónapokban Észak-Korea több lépést is tett annak érdekében, hogy lezárja a Déllel való kapcsolatokat. A múlt héten bejelentették, hogy véglegesen lezárják a határt Dél-Koreával, és új védelmi építményeket építenek a frontvonal mentén. Dél-koreai tisztviselők szerint Észak már az év eleje óta páncéltörő akadályokat és aknákat telepít a határ mentén, tovább erősítve a katonai készenlétet és a feszültséget a két ország között.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek