Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreával összekötő utakat

10perc.hu
2024. 10. 15.
Észak-Korea felrobbantotta a Dél-Koreával összekötő utakat

Észak-Korea, betartva ígéretét, felrobbantotta a Dél-Koreába vezető utakat.

Észak-Korea a legutóbbi nyilatkozataiban megerősítette, hogy elkezdte felrobbantani a Dél-Koreával összekötő, tűzszüneti vonalon áthaladó utakat és vasutakat. A BBC News által közzétett videók alapján a dél-koreai haderő felvételein láthatóak a robbanások, amelyek füstfelhőket és északi katonákat is mutatnak. Phenjan érvelése szerint ez az akció „önvédelmi intézkedés a háború meggátlására”, amely válaszként érkezett a Dél-Koreában zajló hadgyakorlatokra, valamint az amerikai atomfegyverzet jelenlétére a térségben - közölte a Telex.

Egy nappal a robbantások előtt a Dél-Koreai Vezérkari Főnökök Bizottsága (JCS) bejelentette, hogy az észak-koreai hadsereg robbantásokat tervez a Kjongi és Tonghe útvonalak mentén. I. Szungdzsun ezredes, a JCS szóvivője, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a dél-koreai hadsereg észlelte az észak-koreai paravánok telepítését az utak mentén, amely a robbantások előkészítésére utalhat. A szóvivő hozzátette, hogy Dél-Korea figyelemmel kíséri a demarkációs vonaltól északra történő műveleteket, és biztonsági intézkedéseket hoznak a potenciális akciókra.

A két Korea között az utóbbi időszakban fokozódott a feszültség, és a mostani robbantásokra Szöul a határait át nem lépő tüzérségi tűzzel reagált. Ezen kívül emlékezetes esemény volt, amikor északról szeméttel megrakott ballonokat küldtek Dél-Koreába, válaszul a délről irányuló, Phenjan-ellenes propagandát közvetítő hangszórókra.


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek