Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bemutatta "győzelmi tervét" az ukrán parlamentnek Zelenszkij

10perc.hu
2024. 10. 17.
Bemutatta "győzelmi tervét" az ukrán parlamentnek Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta „győzelmi tervét” a parlament előtt, amelynek célja, hogy Ukrajna megerősített katonai és diplomáciai pozíciókkal vessen véget az Oroszországgal folytatott háborúnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előterjesztette a régóta várt „győzelmi tervét” a parlament előtt, amelynek célja, hogy megerősítse Ukrajna pozícióját az Oroszországgal folytatott háborúban, és véget vessen a 2022 óta tartó konfliktusnak. A terv alapvető célkitűzései közé tartozik Ukrajna NATO-csatlakozásának előmozdítása, a szövetségesek fegyvereinek felhasználásával mélyebb csapások indítása orosz területeken, valamint Ukrajna területi és szuverenitási integritásának megőrzése. Zelenszkij szerint ezek a lépések elengedhetetlenek a háború jövő évi befejezéséhez - közölte a BBC.

A kijevi parlamentben elhangzott beszédében Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a terv olyan eszközöket kínál, amelyek lehetővé teszik Ukrajna számára a katonai és diplomáciai sikerek elérését. A NATO-tagság hivatalos meghívása a terv egyik legfontosabb pillére, amely szerinte garantálná Ukrajna hosszú távú biztonságát. A terv szintén előirányozza a nyugati szövetségesektől érkező fegyverek használatának kiterjesztését, amely lehetővé tenné, hogy az ukrán hadsereg mélyebben behatoljon az orosz területre. Ezzel elkerülnék a konfliktus befagyását és az esetleges „ütközőzónák” kialakítását.

Zelenszkij a parlamenti beszédében élesen bírálta azokat az országokat, amelyek Oroszország oldalán állnak. Különösen Kínát, Iránt és Észak-Koreát említette, akiket „bűnözők koalíciójának” nevezett, és bírálta a Kremlt, amiért továbbra is háborút akar vívni. Azt is megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „megőrült”, és szerinte célja az, hogy újabb háborúkat indítson.

Zelenszkij kijelentette, hogy „győzelmi tervét” nemcsak a parlamentben mutatja be, hanem másnap egy uniós csúcstalálkozón is ismerteti. „Háborúban állunk Oroszországgal minden fronton: a csatatéren, a nemzetközi kapcsolatokban, a gazdaságban, az információs háborúban, és még az emberek szívében is” – mondta.

A terv néhány kiemelt pontja közé tartozik Ukrajna katonai megerősítése, beleértve az engedély megszerzését a nyugati szövetségesektől arra, hogy nagy hatótávolságú fegyvereiket orosz területen használhassák. Zelenszkij emellett visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie biztonsági garanciákért cserébe. Szerinte bármilyen békemegállapodás kizárólag Ukrajna területi integritásának teljes megőrzése mellett fogadható el.

A terv magában foglal egy „nem nukleáris elrettentő csomagot” is, amelyet Ukrajna területén állomásoztatnának, és amely visszatartaná Oroszországot attól, hogy ismét megsértse az ország szuverenitását. Zelenszkij célja továbbá az, hogy Ukrajna kulcsfontosságú természeti erőforrásait az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen védje, illetve hogy a háború utáni időszakban amerikai csapatok helyett ukrán katonák állomásozzanak bizonyos stratégiai területeken.

Az ukrán lakosság körében is jelentős támogatást kapott a terv. A kijeviek közül sokan helyeselték, hogy Zelenszkij elutasítja a területek feladását.

Zelenszkij elmondta, hogy már szeptemberben ismertette a tervet Joe Biden amerikai elnökkel, valamint Kamala Harris és Donald Trump elnökjelöltekkel. A tervet számos kulcsfontosságú szövetséges is megismerte, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország. A terv bemutatása után Zelenszkij köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a 425 millió dolláros új védelmi segélycsomagért, amely légvédelmi rendszereket, tüzérségi eszközöket és nagy hatótávolságú fegyvereket tartalmaz. A Fehér Ház közölte, hogy a csomag „számos további képességet” biztosít Ukrajnának, beleértve páncélozott járműveket is.

Zelenszkij győzelmi tervével kapcsolatban több amerikai tisztviselő is aggodalmát fejezte ki. A Wall Street Journal szerint a Biden-kormányzat aggódik amiatt, hogy a tervből hiányzik egy átfogó stratégia, és inkább egy újabb fegyverbeszerzési kérésként tekintenek rá. Mindemellett az is felmerült, hogy Washington el akarja kerülni a további eszkalációt az oroszokkal az amerikai elnökválasztás előtt. Olekszandr Merezsko, a Zelenszkij vezette Nép Szolgája párt tagja elmondta, hogy az ukrán elnök nem tart attól, hogy a háború alakulását befolyásolná, ki nyeri meg az amerikai elnökválasztást. Szerinte az Egyesült Államoknak érdeke Ukrajna támogatása, és ennek folytatása várható függetlenül attól, ki lesz az elnök.

A Kreml azonnal reagált Zelenszkij tervére. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította a tervet, mondván, hogy Kijevnek „fel kell ismernie politikájának hiábavalóságát”, és csak akkor érhet véget a háború, ha Ukrajna változtat stratégiáján.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek