Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Továbbra is Libanonban maradnak az ENSZ békefenntartói

10perc.hu
2024. 10. 15.
Továbbra is Libanonban maradnak az ENSZ békefenntartói

Az ENSZ bejelentette, hogy békefenntartó csapatai Dél-Libanonban maradnak, annak ellenére, hogy Izrael felszólította őket a kivonulásra, mivel szerintük jelenlétük a Hezbollah számára nyújt védelmet a határ mentén.

Az ENSZ hivatalosan is megerősítette, hogy a dél-libanoni régióban állomásozó békefenntartó csapatai nem vonulnak ki, annak ellenére, hogy Izrael ismételten felszólította a szervezetet, hogy távolítsa el az UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) erőit a térségből - derül ki a BBC élő közvetítéséből.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap arra figyelmeztette az ENSZ-t, hogy vonja vissza békefenntartóit a dél-libanoni bázisokról, mondván, azok akaratlanul is „emberi pajzsként” szolgálnak a Hezbollah militánsai számára, akik tevékenységüket az ENSZ jelenléte mögé rejtik.

Az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője, Jean-Pierre Lacroix New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a döntést, mely szerint a békefenntartók a helyükön maradnak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a csapatokat biztosító tagállamok egyaránt támogatják. Lacroix szerint a kék sisakosok megbízatásuk szerint továbbra is biztosítani fogják a helyi lakosság védelmét és segíteni fogják a konfliktusban résztvevő felek közötti kommunikációt, hogy fenntartsák a békét a régióban.

Izrael régóta bírálja az UNIFIL-t amiatt, hogy nem akadályozta meg a Hezbollah tevékenységét a déli határ közelében. Az izraeli kormány állítása szerint a libanoni militáns szervezet alagutakat épít és fegyvereket, köztük rakétákat helyez el a térségben, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 2006-ban elfogadott 1701-es határozatot, amely a libanoni háborút zárta le. Az izraeli hadsereg azzal vádolja az ENSZ-t, hogy jelenléte ellenére nem akadályozza meg a Hezbollah katonai tevékenységeit, amelyek közvetlen fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára.

Az ENSZ azonban kitart amellett, hogy békefenntartóinak elsődleges feladata nem a katonai akciók leállítása, hanem a párbeszéd előmozdítása és a helyi lakosság védelme. Az ENSZ álláspontja szerint nem az ő felelősségük végrehajtatni a fegyverszüneti megállapodásokat, hanem segíteni abban, hogy a konfliktus felei betartsák azokat. Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti feszültség tovább fokozódott, amely az ENSZ támaszpontjait is érintette. Az ENSZ vádjai szerint az izraeli csapatok szándékosan támadták támaszpontjaikat, és az elmúlt héten öt békefenntartó meg is sérült ezekben az akciókban. Netanjahu azonban határozottan visszautasította ezeket a vádakat, kijelentve, hogy Izrael mindent megtesz az ilyen incidensek elkerülése érdekében, ugyanakkor úgy véli, hogy az ENSZ békefenntartóinak nem szabad veszélyeztetniük saját biztonságukat a Hezbollah jelenléte miatt.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek