Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bejrút újabb tragédiája: Izraeli légicsapások 22 életet oltottak ki

10perc.hu
2024. 10. 11.
Bejrút újabb tragédiája: Izraeli légicsapások 22 életet oltottak ki

Huszonkét halott és 117 sérült a Bejrútban végrehajtott izraeli légicsapások után. Az ENSZ szerint az izraeli erők ismételten támadtak.


Huszonkét ember életét vesztette, és 117-en megsebesültek a Bejrút központjában csütörtök este végrehajtott izraeli légicsapások következtében - közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. A BBC közlése szerint, tudósítói hangos robbanásokat hallottak Bachoura városrészben, ahol mentők dolgoztak a romok között.

A mentőautók az Amerikai Egyetem kórházába szállították a sérülteket. A média hírügynökségek információi szerint Wafiq Safa, a meggyilkolt Hezbollah-vezér, Hasszán Naszrallah közeli szövetségese, aki a legutóbbi csapások célpontja volt, túlélte a támadást. Az izraeli hadsereg és a Hezbollah egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

A csapások a Nweiri és Basta városrészeket érintették, ahol sűrűn lakott területeken történt a támadás. Az incidens két viszonylag nyugodt nap után következett be, ami szokatlan volt a libanoni fővárosban az elmúlt hetek intenzív csapásai után. Előzetes figyelmeztetés nem volt, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sem nyilatkoztak.

Ez már a harmadik légicsapás volt, amelyet Izrael a városra mért, ezúttal a Dahiyeh déli elővárosán kívül, ahol több Hezbollah-parancsnokot öltek meg és lőszerraktárakat semmisítettek meg. Egy helyszínen tartózkodó nő elmondta, hogy az egyik eltalált épület egy teljes lakóház volt, amely körülbelül négy vagy öt emelet magas.

A bejrúti támadás órákkal azután történt, hogy az ENSZ közleménye szerint két indonéz békefenntartó megsérült Dél-Libanonban, amikor egy izraeli tank egy őrtoronyra lőtt. Az ENSZ libanoni ideiglenes erői (Unifil) szerint az izraeli erők az elmúlt 24 órában „ismételten támadták az ENSZ állásait. Az IDF azt állította, hogy a bázis környékéről lőttek, miután utasították a bázis tagjait, hogy maradjanak „védett helyeken.”

Egy másik incidens során izraeli katonák lőttek egy naqourai bázisra, amely során megsérült a bunker bejárata, valamint a békefenntartók menedékhelye is. Jelenleg négy hadosztálynyi izraeli katona harcol Libanon belsejében, míg a Hezbollah ellen folytatódik a szeptember 30-án indított szárazföldi hadművelet.

Az Unifil szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a haderő „riadt” és „mélyen aggódik” az izraeli hadsereg tevékenységei miatt a területen, ahol a békefenntartó csapatok állomásoznak. Az ENSZ megerősítette, hogy a békefenntartók elleni szándékos támadások „a nemzetközi jog súlyos megsértése.”

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek