Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden és Netanjahu az iráni válaszcsapásokról egyeztethet

10perc.hu
2024. 10. 09.
Biden és Netanjahu az iráni válaszcsapásokról egyeztethet

Joe Biden amerikai elnök várhatóan szerdán tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Izrael Irán elleni tervezett támadásairól.

A szerdai Biden-Netanjahu telefonbeszélgetés komoly jelentőséggel bír, hiszen két hónap feszült viszony után először beszél egymással a két vezető. A találkozóra azután kerül sorra, hogy Netanjahu és vezető izraeli tisztségviselők kedden órákon át tárgyaltak az Irán elleni támadás részleteiről és időzítéséről. Az izraeli kormány olyan katonai csapásokat fontolgat, amelyek jelentősen fokozhatják a régióban kialakult konfliktust - közölte az Axios.

Az izraeli tervek között szerepelnek légicsapások iráni katonai célpontok ellen, valamint titkos támadások, amelyekhez hasonló akcióban Iszmail Haníje, a Hamász egyik vezetője életét vesztette Teheránban. Az amerikai kormány azonban aggodalmát fejezte ki, és Biden várhatóan ellenezni fogja, hogy Izrael csapásokat mérjen Irán olajinfrastruktúrájára.

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy Izrael válaszlépése arányos legyen, és elkerüljék a túlzott katonai eszkalációt. A beszélgetésre néhány nappal azután kerül sor, hogy Irán 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, válaszul az izraeli erők által végrehajtott támadásokra a Hamász, a Hezbollah és iráni tisztségviselők ellen. Az incidens során két izraeli légi bázis is károsodott, bár komolyabb kárt nem okozott.

Az amerikai és izraeli vezetés egyetért abban, hogy a konfliktus folytatódni fog, és Irán várhatóan reagálni fog minden további izraeli támadásra. Jake Sullivan, az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadója már jelezte Izrael felé, hogy az Egyesült Államok átláthatóságot vár el az izraeli tervekkel kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy azok hatással lehetnek az amerikai erőkre és érdekekre a térségben.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek