Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyarország sakkban tartja az EU-t? Ukrajna milliárdjai az amerikai választástól függnek

10perc.hu
2024. 10. 08.
Magyarország sakkban tartja az EU-t? Ukrajna milliárdjai az amerikai választástól függnek

Magyarország az amerikai választásokig blokkolja az EU 35 milliárd eurós ukrán hitelét.

Magyarország megerősítette, hogy visszatartja az Európai Bizottság által Ukrajna támogatására javasolt 35 milliárd eurós hitelt mindaddig, amíg az Egyesült Államok november 5-én meg nem választja következő elnökét - írja az Euronews. Az ukrán gazdaság támogatására szánt összeg az orosz központi bank befagyasztott eszközeinek hozamát használná fel, elkerülve ezzel az EU saját költségvetésének terhelését.

Miért fontos az amerikai elnökválasztás az EU számára?

A G7-ek többi országa addig vállalja a hozzájárulást, amíg a teljes összeg el nem éri a 45 milliárd eurót, azonban Washington aggodalmát fejezte ki a terv hosszú távú stabilitása miatt. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az uniós szankciók időszakos megújítása miatt bármelyik tagállam akadályozhatja a vagyonok befagyasztását, és ez veszélybe sodorhatja a teljes projektet.

Brüsszel kompromisszumot keres

Annak érdekében, hogy csökkentsék az USA aggályait, Brüsszel azt javasolta, hogy a befagyasztott eszközök megújítási időszakát a jelenlegi féléves periódusról 36 hónapra hosszabbítsák meg. Ez stabilabb alapot biztosíthatna a hitelnek, és csökkentené az uniós szankciók politikai kitettségét.

Magyarország késlekedése és az EU reakciója

Bár a legtöbb tagállam egyetért abban, hogy Ukrajna pénzügyi helyzete miatt gyors intézkedésekre van szükség, Magyarország továbbra is kivár. Budapesttől a szankciórendszer kulcsfontosságú módosítása várható az amerikai elnökválasztás után. Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a luxemburgi miniszteri találkozót követően kijelentette:

„Úgy gondoljuk, hogy ebben a kérdésben – az orosz szankciók meghosszabbításáról – az amerikai választások után kell dönteni."

Varga arra hívta fel a figyelmet, hogy a két elnökjelölt – Kamala Harris és Donald Trump – eltérő megközelítést képviselaz orosz agresszióval szemben, és az EU-nak a következő lépéseit az amerikai választás eredményétől kell függővé tennie. Orbán Viktor miniszterelnök korábban nyíltan kifejezte, hogy Trump jelöltségét támogatja.

Meg kell néznünk, hogy a leendő amerikai kormányzat milyen irányba megy ebben a kérdésben - nyilatkozta Varga újságíróknak.

„Láthatjuk az elnökválasztási és a jelöltállítási kampányt: két teljesen különböző útja van a probléma megoldásának. Az egyik a béke irányába mutat, a másik pedig továbbra is a háború irányába vezet.”

Paolo Gentiloni, az európai gazdaságpolitikai biztos elmondta, hogy a miniszterek kvázi egyhangú támogatást nyújtottak a szankciórendszer módosításához, amely előfeltétel lehet ahhoz, hogy az amerikai részvétel „egyenlő arányban” valósuljon meg.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek