Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Hamász száműzetésben élő vezetője szerint a szervezet "főnixként" fog újjáépülni

10perc.hu
2024. 10. 08.
A Hamász száműzetésben élő vezetője szerint a szervezet "főnixként" fog újjáépülni

Khaled Meshaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője szerint a palesztin csoport súlyos veszteségei ellenére is újjá fog épülni és folytatja harcát Izrael ellen.

Khaled Meshaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője kijelentette, hogy a palesztin csoport „főnixként” fog feltámadni a hamvaiból annak ellenére, hogy az Izraellel vívott egyéves háború során komoly veszteségeket szenvedett - közölte a Reuters.

Meshaal szerint a Hamász továbbra is toboroz harcosokat és fegyvereket gyárt, miközben az izraeli erőkkel való szembenállást folytatja. Egy évvel a háború kirobbanásához vezető Hamász-támadás után Meshaal hangsúlyozta, hogy a konfliktust szélesebb történelmi kontextusban kell látni, amely 76 évet ölel fel, egészen a palesztinok által "Nakba"-ként vagy „katasztrófaként” emlegetett 1948-as eseményekig. Ekkor sok palesztin kényszerült lakóhelye elhagyására az Izrael megalakulásához kapcsolódó háború miatt.

„A palesztin történelem ciklusokból áll” – mondta a 68 éves Meshaal, aki Yahya Sinwar általános vezető irányítása alatt a Hamász egyik kulcsfigurája volt. „Olyan fázisokon megyünk keresztül, amikor mártírokat (áldozatokat) veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét, de aztán a palesztin szellem újra feltámad, mint a főnix, hála Istennek” – tette hozzá egy interjúban.

Meshaal, aki 1997-ben túlélt egy izraeli merényletet, miután mérget fecskendeztek belé, és aki 1996-tól 2017-ig volt a Hamász általános vezetője, kiemelte, hogy a Hamász még mindig képes támadásokat végrehajtani az izraeli csapatok ellen. Hétfő reggel a Hamász négy rakétát lőtt ki Gázára, ezzel megemlékezve a háborút kiváltó, Dél-Izrael elleni tavalyi Hamász-támadásról. Az izraeli légvédelmi rendszer mind a négy rakétát elfogta.

„Lőszereink és fegyvereink egy részét elvesztettük, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és továbbra is gyártja lőszereinek és fegyvereinek jelentős részét” – mondta Meshaal, bár további részleteket nem árult el a Hamász katonai stratégiájáról.

Meshaal továbbra is befolyásos szereplő a Hamászban, hiszen közel három évtizeden át aktív részese volt a vezetésnek, és ma is a csoport egyik diplomáciai arcának tekintik. Közel-keleti elemzők szerint kijelentései azt jelzik, hogy a Hamász nem fog meghátrálni, függetlenül attól, hogy milyen veszteségeket szenved el. „Összességében azt mondanám, hogy (a Hamász) még mindig él és virul, és ... valószínűleg valamikor vissza fog térni Gázába” – mondta Joost R. Hiltermann, az International Crisis Group közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatója. Hiltermann szerint Izrael nem hozott nyilvánosságra egyértelmű terveket Gáza jövőjével kapcsolatban a háború után, és ez lehetőséget adhat a Hamásznak arra, hogy újjáalakuljon, még ha nem is olyan erővel és formában, mint korábban.


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek