Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Katonai zár alatt Iszlámábád a tüntetések miatt

10perc.hu
2024. 10. 04.
Katonai zár alatt Iszlámábád a tüntetések miatt

Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban és Rawalpindiben a kormány lezárta az utakat, hogy megakadályozza Imran Khan tüntetéseit a főbíró mandátumának meghosszabbítása ellen.

Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban és a szomszédos Rawalpindiben 2024. október 4-én jelentős lezárásra került sor, mivel a hatóságok a bebörtönzött volt miniszterelnök, Imran Khan által szervezett tüntetések elfojtására törekedtek. A kormány szigorú intézkedéseket hozott, többek között lezárta a főbb utakat, felfüggesztette a mobilszolgáltatást, bezárta az iskolákat és leállította a tömegközlekedést, hogy megfékezze a Khan Pakisztán Tehreek-e-Insaf (PTI) pártjának tüntetéseit - közölte a NIKKEI Asia.

A kemény fellépés a kormány csütörtöki bejelentését követte, amely jelezte, hogy kész széles körű intézkedéseket hozni a tüntetések megakadályozására, aminek következtében teherkonténereket telepítettek a mintegy 2,3 millió lakosú ikervárosok kulcsfontosságú útvonalainak elzárására. A biztonsági erőket egy olyan tüntetésre készülve mozgósították, amelynek célja egy olyan alkotmánymódosítási javaslat elleni tiltakozás volt, amely meghosszabbítaná Qazi Faez Isa leköszönő főbíró hivatali idejét.

Khan, akit 2022-ben egy bizalmatlansági indítvány miatt eltávolítottak a hatalomból, majd különböző vádakkal - többek között korrupcióval és hatammal való visszaéléssel - bebörtönözték, összegyűjtötte támogatóit a D-Chowknál, a pakisztáni parlament és a miniszterelnöki hivatal közelében lévő fő csomópontnál. Támogatói azt állítják, hogy a kormány attól tart, hogy Isa utódja, Mansoor Ali Shah bíró felgyorsíthatja az ellentmondásos februári választások ellenőrzését, amelyek a jelenlegi kormányt a szavazatok manipulálásának vádjai közepette juttatták hatalomra.

A Sharif-kormányzat azt állította, hogy az alkotmánymódosítás egy szélesebb körű igazságügyi reformtörekvés része. Elemzők szerint azonban a tiltakozások kettős célt szolgálnak: nyomást gyakorolnak a kormányra, és jelzik a külföldi kormányoknak, hogy a javasolt módosításnak nincs társadalmi támogatottsága.

Mohsin Naqvi belügyminiszter szigorú figyelmeztetést adott ki, amelyben kijelentette, hogy a kormány mindent megtesz a pénteki tüntetések meghiúsítása érdekében, különös tekintettel Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök iszlámábádi jelenlétére. „Ha valaki megtámadja Iszlámábádot, nem lesz lazítás, senki sem panaszkodhat később” - jelentette ki Naqvi.

A kormány erőfeszítései ellenére a lakosok körében nőtt az elégedetlenség, sokan csalódottságuknak adtak hangot a mindennapi életüket korlátozó intézkedések miatt. „A kormány 28 helyen állított fel útlezárásokat, börtönné változtatva Iszlámábádot, arra kényszerítve a hozzám hasonló munkásosztálybeli embereket, hogy ne dolgozzanak” - panaszolta Abid Majeed, egy 37 éves utazási ügynök Rawalpindiből. „Kíváncsi vagyok, hogy a kormány meddig fogja még büntetni a polgárokat az útlezárásokkal, hogy ellensúlyozza az ellenzéki tüntetéseket.”

Tahir Naeem Malik politikai elemző jelezte, hogy a kormány kemény fellépése visszaüthet, és megerősítheti Khan PTI-jének támogatását. „A kormány reakciója, hogy lezárta a várost és szünnapot hirdetett az iskolákban, politikai sikert jelent a PTI számára” - jegyezte meg.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Háború

További cikkek