Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hatalmas robbanások Bejrútban az izraeli légicsapások következtében

10perc.hu
2024. 10. 04.
Hatalmas robbanások Bejrútban az izraeli légicsapások következtében

Az izraeli légicsapások Bejrútban jelentős robbanásokat okoztak, különösen a Hezbollah által ellenőrzött területeken, miközben a támadások során több mint 37 ember vesztette életét.

Az izraeli légicsapások súlyos robbanásokat okoztak Bejrútban, különösen a nemzetközi repülőtér környékén, amely a Hezbollah fő erősségei közé tartozik. A bombázások során a város felett fekete füstfelhők gomolyogtak, miközben a libanoni közegészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában legalább 37 ember vesztette életét a szárazföldi és légi támadások során - közölte a BBC.

Az izraeli légierő célpontja a Hezbollah több vezetője volt, köztük Hásem Szafieddine, aki a szervezet egyik befolyásos tagja. Az invázió harmadik napján a libanoni hadsereg két katonája is életét vesztette az izraeli erők elleni összecsapásokban, miközben a Hezbollah is intenzív rakétatámadásokat hajtott végre Izrael északi határa mentén.

A Hezbollah elleni izraeli offenzíva célja, hogy az iszlamista szervezetet a Litani folyóig visszaszorítsák, összhangban az ENSZ 2006-os határozatával. Az izraeli hadsereg továbbra is számos déli település kiürítését rendelte el a biztonsági kockázatok miatt, és az elmúlt napokban több száz Hezbollah célpontot támadott. A légicsapások következtében eddig több mint 1300 ember vesztette életét Libanon-szerte, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná a folyamatos harcok miatt. Az izraeli hadsereg légierővel és gyalogsággal együttesen hajt végre támadásokat, és az éjszaka folyamán több parancsnokot is likvidáltak.

A helyzetet a helyi és nemzetközi humanitárius szervezetek is rendkívül súlyosnak értékelik. A Világélelmezési Program és más szervezetek szerint Bejrútban és Dél-Libanonban egyre kritikusabb a helyzet, miközben a lakosság nagy része kénytelen elhagyni otthonát. A Hezbollah továbbra is folytatja a rakétatámadásokat izraeli területekre, és komoly veszteségeket okoz a határ menti területeken.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek