Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vance és Walz összecsapása az alelnökjelölti vitán

10perc.hu
2024. 10. 02.
Vance és Walz összecsapása az alelnökjelölti vitán

Az amerikai alelnökjelöltek szerdai vitájában J. D. Vance, a republikánusok jelöltje, és Tim Walz, a demokrata minnesotai kormányzó vitáztak egymással.

A szeptemberi Harris-Trump vitához képest sokkal inkább a politikai kérdések kerültek előtérbe. Vance magabiztosan kezdett, míg Walz kissé megilletődötten, de őszinteségével és erős politikai állásfoglalásaival kitűnt. A vita fő témái között szerepelt a bevándorlás, az abortusz és az amerikai demokrácia helyzete - írta a Telex.

Vance a republikánusok számára kedvező témákra helyezte a hangsúlyt, mint a bevándorlás és a gazdaság. Határozottan bírálta Kamala Harrist, amiért szerinte az elmúlt négy évben nem valósította meg azokat az ígéreteket, amelyeket most újra megfogalmazott. „Három és fél éve ő az alelnök. Az első nap 1400 nappal ezelőtt volt” – mondta Vance, ezzel nyomatékosítva, hogy Harrisnek már lett volna ideje cselekedni.

Walz őszintesége különösen az abortusz és a demokrácia témáiban emelte ki. Határozottan állást foglalt, bírálva a republikánusok szigorú politikáját, hangsúlyozva, hogy nem lehet azon múlnia, ki kaphat életmentő abortuszt, hogy melyik államban él. A bevándorlás kapcsán Walz emlékeztette Vance-t, hogy Trump négy év alatt nem oldotta meg azokat a problémákat, amelyeket most megígért.

A vita egyik legérdekesebb része az volt, amikor a jelölteket szembesítették múltbeli kijelentéseikkel. Walz elismerte, hogy tévedett, amikor azt állította, hogy Hongkongban volt a Tienanmen téri vérengzés idején, és így fogalmazott: „Néha kicsit ütődött tudok lenni”. Vance ezzel szemben védekezett, és a médiát hibáztatta, amiért félrevezették Trumppal kapcsolatban.

A vita után Trump gratulált Vance-nek a közösségi médiában, míg Walzt egy „alacsony intelligenciájú katasztrófának” nevezte. A vita utáni felmérések szerint a nézők szerint a vita nagyjából döntetlennel zárult.

Főkép forrása:
Tim Walz Facebook

További cikkek