Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael figyelmeztet: Meneküljenek északra a dél-libanoni lakosok

10perc.hu
2024. 10. 02.
Izrael figyelmeztet: Meneküljenek északra a dél-libanoni lakosok

Izrael felszólította húsz dél-libanoni település lakóit, hogy hagyják el otthonaikat az IDF és a Hezbollah közötti várható szárazföldi harcok elől.

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden felszólította húsz dél-libanoni település lakosait, hogy meneküljenek északra, mivel az izraeli erők és a Hezbollah síita milícia között várhatóak szárazföldi összecsapások. Az IDF közleményében hangsúlyozta:

„Az IDF nem akar ártani Önöknek, ezért saját biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk otthonukat. Az életét veszélyezteti mindenki, aki a Hezbollah tagjai, létesítményei és harci eszközei közelében tartózkodik.”

Hezbollah rakétatámadások Izrael ellen

Kedden a Hezbollah újabb rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen, ezúttal az ország középső részét célozva. A milícia állítása szerint az izraeli civil és katonai hírszerzés központját vették célba. Tel-Avivban és környékén megszólaltak a légvédelmi szirénák, és több helyen földre zuhantak elfogórakéta-roncsok, amelyek tüzeket okoztak.

Két személy, egy kamion vezetője és egy buszsofőr megsérült a támadások során, utóbbit repeszek találták el, miközben próbálta leszállítani utasait a légiriadó idején.

Izrael szárazföldi hadműveletre készül

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Hezbollah elleni dél-libanoni szárazföldi hadművelet már megkezdődött, melyet a légierő és a tüzérség intenzív támadásai készítettek elő. Az IDF szerint a 98-as hadosztály átvette az irányítást bizonyos dél-libanoni területek felett, bár ezt a libanoni ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) és a Hezbollah is cáfolta, állítva, hogy még nem történt behatolás.

A Hezbollah elleni katonai erők első hullámában különleges műveleti egységek, deszantosok és a 7. páncélos dandárhatoltak be. Ők várhatóan a Hezbollah harckocsi-elhárító egységeivel szembesülnek majd a harctéren.

Célzott izraeli támadás Gázában

A Gázai övezetben az izraeli légierő precíziós támadást hajtott végre a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei ellen, akik egy korábbi iskolában alakítottak ki parancsnoki központot. Az IDF hangsúlyozta, hogy különféle eszközökkel próbálták megóvni a környező civilek életét a támadás során.

Az izraeli–libanoni helyzet súlyosbodik, és a civil lakosság evakuálása kulcsfontosságúvá vált a várható katonai műveletek előtt.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek