Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Huszonöt falut evakuált Izrael Libanonban

10perc.hu
2024. 10. 01.
Huszonöt falut evakuált Izrael Libanonban

Izrael elrendelte 25 határmenti libanoni falu evakuálását a Hezbollah ellen indított műveletek keretében, miután a hadsereg szárazföldi erőket küldött Libanon déli részére.

Izrael elrendelte 25 határmenti libanoni falu evakuálását, miután szárazföldi erőket küldött Libanon déli részére a Hezbollah ellen indított művelet keretében – közölte a Telex.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője az X közösségi platformon nyilvánosságra hozta, hogy a Dél-Libanonban található közösségek lakóit arra utasították, hogy vonuljanak az Awali folyótól északra húzódó területre, amely körülbelül 60 kilométerre fekszik az izraeli határtól. Ez a terület távolabb van a Litani folyótól, amely az ENSZ által 2006 óta ütközőzónának számít, és mindössze 30 kilométerre található a határtól.

Időközben a BBC jelentése szerint a Hezbollah rakétákat lőtt ki az izraeli titkosszolgálat, a Moszad központja felé. Ennek következtében számos izraeli polgár vonult óvóhelyekre. Az izraeli védelmi erők (IDF) nyilatkozata szerint a Hezbollah Libanonból indított rakétatámadása miatt nőtt meg a feszültség a térségben.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) kifejezte aggodalmát, hogy Izrael esetleges behatolása Libanonba sértené az arab ország szuverenitását, valamint az ENSZ 1701-es határozatát. Míg ellentmondásos hírek érkeznek az izraeli-libanoni határ menti eseményekről, az izraeli hadsereg bejelentette, hogy korlátozott műveleteket hajt végre a demarkációs vonal mellett, de egyelőre nem lépett be Libanon területére.

Az UNIFIL felszólította a feleket, hogy ne mélyítsék el a konfliktust, míg a Hezbollah kijelentette, hogy harcra készen áll, ha izraeli csapatok lépnek be Libanonba.

A pénteki bejrúti légicsapás-sorozatban Izrael megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. A Hezbollah főtitkárhelyettese, Naim Kasszem, bejelentette, hogy a szervezet felkészült az izraeli támadásokra, míg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael képes megvédeni polgárait a Közel-Keleten.

Az elemzők figyelmeztetnek, hogy a helyzet kockázatosabbá válik, ha Izrael szárazföldi erőket vet be a Hezbollah határ menti állásai ellen, amelyek komoly harci tapasztalattal és fegyverzettel rendelkeznek. A Hezbollah, amely a szíriai polgárháborúban is jelentős tapasztalatokat szerzett, kedvező terepen operál, és szíriai utánpótlásra is számíthat.

 

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek