Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rakétaháború: Izrael és Hezbollah feszültsége tovább nő

10perc.hu/MTI
2024. 09. 27.
Rakétaháború: Izrael és Hezbollah feszültsége tovább nő

Feszültség Izrael és a Hezbollah között: rakétatámadások, légvédelmi válaszok és a lakosság biztonsága áll a középpontban.

2024. szeptember 26-án tovább súlyosbodott a konfliktus Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah milícia között, amikor Libanon déli területéről rakétákat és drónokat indítottak Izrael irányába. A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer a Galileai régió felett sikeresen semmisített meg több rakétát, miközben a palesztinokat támogató Hezbollah és az izraeli erők közötti harcok fokozódtak.

A Hezbollah által indított támadás következtében Galilea déli részén egy fiatal férfi súlyosan megsebesült, amikor egy elfogórakéta maradványai földre zuhantak. A milícia több lövedéket Haifa és környékére irányított, ami légiriadók sorozatát idézte elő a Kinneret (Genezáreti-tó) partján fekvő településeken. Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy a rakéták egy részét sikerült elfogniuk, míg mások nyílt, lakatlan területen csapódtak be.

A légvédelmi erők négy támadó drónt is feltartóztattak, amelyek Libanonból próbáltak behatolni Izrael legészakibb pontján, Ros Hanikránál. A Kinneret vidéke legnagyobb városának, Tibériásnak, valamint a Galileában fekvő Cfátnak a polgármestere arra figyelmeztette a lakosokat, hogy a közelgő szombati ünnepen lehetőség szerint tartózkodjanak az utcán, és maradjanak otthonaik és óvóhelyeik közelében.

Éjjel az ország középső részén élő lakosok légvédelmi szirénák hangjára ébredtek, mivel egy Jemenből, a húszi lázadók által indított ballisztikus rakéta tartott Izrael ezen része felé. A légvédelem sikeresen megsemmisítette a lövedéket, és tíz perc óvóhelyi várakozást követően a polgári lakosok visszatérhettek aludni.

A háború kitörése óta az izraeli rádióműsorok folyamatosan bejelentik azokat a településeket, ahol az óvóhelyekre kell sietni, míg a televíziók képernyőjükön folyamatosan frissítik a légiriadóval érintett területek nevét. A feszültség továbbra is magas, és a lakosság biztonsága érdekében a hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

Címkék:
#Háború

További cikkek