Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Netanjahu elutasítja a libanoni tűzszünetet, folytatja a harcot az IDF

10perc.hu/MTI
2024. 09. 26.
Netanjahu elutasítja a libanoni tűzszünetet, folytatja a harcot az IDF

Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a libanoni tűzszünetet, utasította az IDF-et, hogy folytassa a harcot, míg a Hezbollah rakétatámadásokat indít.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a libanoni tűzszünetről szóló hírek tévesek, és utasította az izraeli hadsereget (IDF), hogy „teljes erővel” folytassa a harcot Libanonban. A kormányfő hivatala közölte, hogy az állítólagos tűzszüneti javaslat „amerikai-francia javaslat, amelyre a miniszterelnök nem is reagált”.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy az északi harcok mérséklését célzó állítások „ellentétesek az igazsággal”, és az IDF a bemutatott tervek szerint folytatja a harcot. A Gázai övezetben zajló harcokról azt nyilatkozta, hogy „a háború összes céljának eléréséig folytatódnak”.

A miniszterelnök nyilatkozata után több kormánytag, köztük a Likud párt tagjai is ellenezték a tűzszünetet, Jiszráel Kac külügyminiszter kijelentette, hogy „északon nem lesz tűzszünet”. A libanoni határon fekvő települések vezetői is elutasították a fegyvernyugvást, követelve a Hezbollah milícia távozását a Lítáni folyón túlra, hogy a korábban evakuált lakosság visszatérhessen.

Gabi Neeman, Slomi település önkormányzatának vezetője kifejtette: „Remélem és hiszem, hogy a kormánynak még erősebben kell folytatnia a háborút, amíg olyan döntés születik, amely végre biztonságot ad az északon élőknek”.

Eközben Jaír Lapid, az ellenzék vezetője, a tűzszünettel kapcsolatban támogatta a „mindössze hétnapos” fegyvernyugvást. Lapid kijelentette, hogy „a Hezbollah ne állítsa helyre parancsnoki és irányítási rendszereit” és hangsúlyozta, hogy „nem fogadunk el olyan ajánlatot, amely nem tartalmazza a Hezbollah eltávolítását északi határunkról”.

Jaír Golán, az Izraeli Munkapárt elnöke is kifejtette, hogy „nem szabad előre beleegyeznünk a háromhetes tűzszünetbe”, helyette három-négy napos fegyvernyugvást javasolt, amennyiben a libanoni kormány és a nemzetközi garanciák alapján előrelépés történik.

A feszültség tovább fokozódott, mivel csütörtökön a Hezbollah megújította rakétatámadásait Izrael ellen, míg az izraeli légierő folytatta légicsapásait Libanon északi részein, beleértve Al-Harmel térségét és Türosz városát is.

Főkép forrása:
Russia Presidential Press and Information Office/Wikimedia Commons

További cikkek