Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Oroszország bejelentette a visszavágást a kurszki régióban

10perc.hu
2024. 09. 13.
Oroszország bejelentette a visszavágást a kurszki régióban

Oroszország azt állítja, hogy megkezdődött az ukrán ellentámadás visszavágása a Kurszki régióban.

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy megkezdődött az ukrán ellentámadás visszavágása a Kurszki régióban, ahol a harcok intenzívek. Egy ukrán tiszt, aki a BBC-nek nyilatkozott, névtelenséget kérve elmondta, hogy az orosz ellentámadás Szudzsától nyugatra kezdődött.

Az ukrán offenzíva célja, hogy elterelje Oroszország figyelmét a kelet-ukrajnai előrenyomulásról, és jelenleg akár 1300 négyzetkilométer orosz terület visszafoglalására törekszik. Az orosz erők azonban továbbra is falvakat foglalnak el Kelet-Ukrajnában, és közelítenek a stratégiai jelentőségű Pokrovszk városához.

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War elemzői szerint az orosz ellentámadások mérete és jövője még nem világos, és korai lenne következtetéseket levonni. Egy ukrán dandárhoz kapcsolódó közösségi média fiók szerint az orosz erők váratlanul támadtak Snagost közelében, és az ukránok visszavágnak. Az ukrán erők azóta leromboltak három hidat a Seym folyón, hogy sakkban tartsák az oroszokat, és több pontonhidat építettek.

Jelentések szerint az oroszok ellentámadásuk részeként képesek voltak átkelni mind a Seym-en, mind más kisebb folyókon. Anatolij Matvijcsuk orosz katonai szakértő a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta, hogy az orosz erők több mint 100 négyzetkilométeres területet foglaltak vissza, és az ukrán erők tartalékai és logisztikai utánpótlása már nem érheti el Kurszk térségét.

A múlt hónap elején az orosz hadsereget meglepte az ukrán betörés mértéke és intenzitása a Kurszki területre. Vlagyimir Putyin elnök csaknem egy hónappal később nyilatkozott, és kijelentette, hogy az ukrán erők előrenyomulása kudarcot vallott, bár a helyzet továbbra is feszült és változó.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek