Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kizárta Donald Trump a második elnökjelölti vita lehetőségét Kamala Harris ellen

10perc.hu
2024. 09. 13.
Kizárta Donald Trump a második elnökjelölti vita lehetőségét Kamala Harris ellen

Donald Trump bejelentette, hogy nem vesz részt újabb elnökjelölti vitán Kamala Harrisszel, miután az első összecsapást követően mindkét fél győztesnek nyilvánította magát.

Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke bejelentette, hogy nem fog részt venni egy újabb elnökjelölti vitán Kamala Harrisszel, a demokrata párt alelnökjelöltjével szemben. A novemberi választások közeledtével Trump azzal indokolta döntését, hogy az első, Philadelphiában megrendezett vita után „egyértelműen” ő nyert, és Harris csak azért szorgalmazza a visszavágót, mert vesztett - közölte a BBC.

Az első vita után készült közvélemény-kutatások azonban ellentmondanak Trump állításának. Több felmérés is azt mutatta, hogy a választók többsége szerint Kamala Harris jobban teljesített republikánus ellenfelénél. Ennek ellenére Trump ragaszkodik hozzá, hogy nincs szükség újabb vitára. A volt elnök megjegyezte, hogy Harrisnek inkább az alelnöki feladataira kellene összpontosítania, ahelyett, hogy egy újabb vitát követelne. Harris erre válaszul egy észak-karolinai kampánygyűlésen úgy fogalmazott, hogy a választók megérdemelnek egy második vitát, mert „a tét túl nagy ahhoz, hogy ne legyen folytatás.”

A két politikus rendkívül szoros versenyt folytat, alig két hónappal a választások előtt. Mind Trump, mind Harris győztesnek nyilvánította magát az első, az ABC News által rendezett 90 perces vita után. Az esemény során Harris személyes támadások sorával hozta zavarba Trumpot, amely során a volt elnök védekező pozícióba kényszerült. Harris kritikái között szerepelt a Trump-gyűlések résztvevőinek számával kapcsolatos megjegyzés, valamint a 2021. január 6-i Capitoliumnál történt zavargásokkal kapcsolatos Trump magatartása is. A vita után Trump és támogatói az ABC vitamoderátorait elfogultsággal vádolták, mondván, hogy Harris javára döntöttek. Trump egy Truth Social posztban kijelentette, hogy a vita eredménye már eldőlt, és nincs szükség újabb összecsapásra.

„Amikor egy bokszoló elveszít egy meccset, az első szavak, amik elhagyják a száját, hogy ’visszavágót akarok’” – írta Trump csütörtökön a közösségi média bejegyzésében. „A közvélemény-kutatások egyértelműen mutatják, hogy megnyertem a vitát Kamala Harris elvtársnő, a demokraták radikális baloldali jelöltje ellen, és ő azonnal második vitát követelt” – tette hozzá.

Trump csütörtökön egy arizonai kampánygyűlésen is beszélt a témáról, ahol interjút adott a Telemundo Arizonának. Ebben azt mondta, hogy egyszerűen nem látja szükségét egy második vitának, hiszen szerinte már mindent megbeszéltek, és úgy gondolja, hogy Harris kampánycsapata sem igazán akarja az újabb összecsapást. Ennek ellenére Harris csapata nem állt le a második vita követelésével, hangsúlyozva, hogy a választóknak látniuk kell, milyen választással néznek szembe. „Harris alelnök készen áll egy második vitára. Donald Trump is?” – közölte a Harris-kampány.

A vita utáni napokban a Trump-kampány több képviselője, köztük Matt Gaetz floridai republikánus képviselő is úgy nyilatkozott, hogy Trump nyitott lenne egy újabb vitára. Trump azonban másnap reggel a Fox News-ban már arról beszélt, hogy az első vitát „megbundázták”, és a „nagyszerű este” ellenére kevésbé hajlik arra, hogy újra színpadra álljon Harris ellen.

Trump csütörtöki döntése ellentmondani látszik saját kampányának korábbi nyilatkozatainak. Jason Miller, a volt elnök egyik vezető tanácsadója, még szerdán azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy Trump három vitában is részt kíván venni. A kampánycsapatok korábban már tárgyalásokat folytattak egy szeptember 25-i, NBC News által szervezett vita lehetőségéről, ám Trump végül egyértelművé tette, hogy nem kíván újabb vitára kiállni Kamala Harrisszel szemben.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek