Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orbán Viktor neve is említésre került az elnökjelölti vitában

10perc.hu
2024. 09. 11.
Orbán Viktor neve is említésre került az elnökjelölti vitában

A 2024-es amerikai elnökjelölti vita során Donald Trump egy meglepő fordulattal hozta fel Orbán Viktor nevét.

Donald Trump és Kamala Harris első elnökjelölti vitájában váratlanul felbukkant Orbán Viktor neve, amikor Trump a magyar miniszterelnököt méltatta. Trump elmondta, hogy Orbán támogatását élvezi, és szerinte kijelentései – miszerint Kína és Észak-Korea is tartott tőle – igazolják, hogy az ő elnöksége alatt nagyobb volt a nemzetközi tisztelet és félelem Amerika iránt. Ez a pillanat sok magyar néző figyelmét felkeltette, és Trump számára fontos politikai jelzés volt, amellyel nemzetközi támogatottságát próbálta erősíteni - közölte a Telex.

Trump és Harris vitája azonban nem csak Orbán említéséről szólt. Harris többször is kihasználta az alkalmat, hogy sarokba szorítsa Trumpot, rávilágítva néhány ellentmondásos ügyére, például a Central Park-i ötök esetére, amikor Trump tévesen követelte a kivégzésüket. 

A vita másik kiemelkedő momentuma Trump próbálkozása volt, hogy a bevándorlásra terelje a figyelmet, azonban gyakran abszurd állításokat tett, például arról, hogy a bevándorlók háziállatokat esznek az Egyesült Államokban.

Az abortusz kérdésében is szembekerültek, Trump támogatását fejezte ki a tagállami döntéshozatal mellett, míg Harris az országos jogok védelmére hívta fel a figyelmet.

A vita másik kulcsfontosságú témája a gazdaság volt. Trump, ahogyan elnöksége alatt is, most is az erős gazdasági növekedést hangsúlyozta, amit szerinte elnöksége alatt ért el. Trump állítása szerint az ő kormányzása alatt az Egyesült Államok gazdasága fellendült, és sok amerikai álláslehetőséghez jutott, különösen a gyártásban és az iparban. A vita során Trump azt ígérte, hogy ha újra elnökké választják, további adócsökkentéseket és deregulációkat fog végrehajtani, hogy tovább ösztönözze a gazdasági növekedést.

Kamala Harris azonban más megközelítést képviselt. Ő a középosztály megerősítését tartotta a legfontosabb gazdasági célnak. Harris szerint Trump gazdaságpolitikája elsősorban a leggazdagabbaknak kedvezett, miközben a középosztály és a szegényebb rétegek kárára történt. Harris ígéretet tett arra, hogy egy kiegyensúlyozottabb gazdasági rendszer megteremtésén fog dolgozni, amely segíti a munkásosztályt és csökkenti a gazdasági egyenlőtlenségeket.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek