Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Zelenszkij: több mint negyvenen haltak meg a Poltava elleni orosz csapásban

10perc/MTI
2024. 09. 04.
Zelenszkij: több mint negyvenen haltak meg a Poltava elleni orosz csapásban

Oroszország rakétatámadást hajtott végre Poltava ellen, amely több mint 50 halálos áldozatot és több száz sérültet követelt.

Rakétatámadást hajtott végre Oroszország a közép-ukrajnai Poltava városa ellen kedden, ebben több mint negyvenen meghaltak - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon. Dmitro Lazutkin, a védelmi minisztérium szóvivője később elmondta, hogy a halálos áldozatok száma 49-re, a sebesülteké pedig 219-re nőtt, az ukrán főügyészség pedig már 51 halálos áldozatról adott hírt.

"Előzetes jelentéseket kaptam a Poltava elleni orosz támadásról. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint két ballisztikus rakéta csapódott be egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területén. Emberek rekedtek a romok alatt" - írta az államfő, kifejezve részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Zelenszkij elrendelte az incidens körülményeinek teljes körű és azonnali kivizsgálását.

"Minden szükséges szolgálat részt vett a mentőakcióban. Hálás vagyok mindenkinek, aki a csapást követő első percektől kezdve segít az embereknek, akik életeket mentenek" – írta az elnök.

Lazutkin egy esti tévéműsorban arról számolt be, hogy a kutatási és mentési műveletek még folytatódnak. Kiemelte, hogy a katonai felsőoktatási intézményben a támadás idején a kadétok szokásos oktatása zajlott.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint Oroszország két Iszkander-M rakétával mért csapást Poltavára.

A védelmi minisztérium sajtószolgálata a Telegramon kiadott közleményében barbár támadásnak nevezte a Poltava elleni orosz csapást. A közlés szerint a légvédelmi szirénák megszólalása és a rakéták becsapódása között olyan rövid idő telt el, hogy az emberek nem érték el az óvóhelyeket. Sokan az oktatási intézmény beomlott épületének romjai alatt rekedtek.

"A mentők és az orvosok összehangolt munkájának köszönhetően 25 embert sikerült megmenteni, közülük 11-et a romok alól szabadítottak ki" - tette hozzá a tárca. "Ez a tragédia újabb bizonyítéka az ellenség alattomosságának, amely semmilyen bűncselekménytől nem riad vissza, és azon van, hogy megfélemlítse az ukránokat" - jegyezte meg a minisztérium.




Főkép forrása:
Максим Бондаревский/Wikimedia Commons

További cikkek