Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Vádat emel az USA a Hamász vezetői ellen az Izrael elleni október 7-i támadás miatt

10perc.hu
2024. 09. 04.
Vádat emel az USA a Hamász vezetői ellen az Izrael elleni október 7-i támadás miatt

Az Egyesült Államok vádat emelt a Hamász vezetői, köztük Yahya Sinwar ellen az október 7-én Izraelben végrehajtott halálos támadás kapcsán, amelyben több mint 1200 ember vesztette életét.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vádat emelt a Hamász vezetői, köztük Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh, Marwan Issa, Khaled Mashaal, Mohammed Deif és Ali Baraka ellen az október 7-i, Izraelben végrehajtott támadás miatt - tudósított a BBC.

 Az amerikai hatóságok hét vádpontot soroltak fel, amelyek közé tartozik az amerikai állampolgárok meggyilkolása, terrorizmus finanszírozása és tömegpusztító fegyverek használata. A vádirat azoktól a több évtizedes támadásoktól kezdve, amelyek a Hamász nevéhez fűződnek, egészen az október 7-i dél-izraeli támadásig terjed, amelyben a Hamász „egész családokat gyilkolt meg” a holokauszt óta legrosszabb mészárlásban.

A vádirat szerint a Hamász a támadás során „több mint 1200 embert gyilkolt meg”, és az akció során „fegyverként alkalmazta a nőkkel szembeni szexuális erőszakot”.

A vádak között szerepel a közhasználatú helyek ellen elkövetett robbantásokra irányuló összeesküvés, valamint a terrorizmus finanszírozása és anyagi támogatása. Bár a vádirat februárban készült, az Egyesült Államok titokban tartotta az ügyet, hogy elkerülje a vádlottak letartóztatását, amíg a bizonyítékok teljesen össze nem gyűltek.

Joe Biden amerikai elnök az október 7-i támadás során meggyilkolt Hersh Goldberg-Polin és más amerikai áldozatok emlékére emlékeztetett, kijelentve, hogy „a Hamász vezetői meg fognak fizetni ezekért a bűncselekményekért”. A támadások után az Egyesült Királyság is tiltakozott, és megvédte döntését, miszerint megtiltotta bizonyos fegyverek Izraelnek történő értékesítését, mivel aggályosnak tartotta azok Gázában történő felhasználását.

A Hamász vezette Gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 40 000 ember halt meg Izrael folyamatos katonai hadjáratában.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek