Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Először nyert története során tartományi választást Németországban az AfD

10perc.hu
2024. 09. 02.
Először nyert története során tartományi választást Németországban az AfD

Vasárnap a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) története során először nyerte meg a tartományi választást Türingiában, míg Szászországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) győzött.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) története során először nyerte meg a tartományi választást Türingiában, ami jelentős politikai fordulatot jelez Németországban. Az előzetes várakozásoknak és az exit polloknak megfelelően az AfD, amely a szélsőjobboldali politikai spektrumot képviseli, a vasárnapi választások során dominálta a helyi politikai tájat. Szászországban a választás győztese a Kereszténydemokrata Unió (CDU) lett, amely szoros versenyben előzte meg az AfD-t - közölte a Telex.

Ez az eredmény hatalmas kudarcot jelent a Németországot jelenleg kormányzó szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciónak, mivel mindhárom párt gyengén szerepelt az előző választásokhoz képest. Az AfD történelmi győzelme mellett a Sahra Wagenknecht Szövetsége is kiemelkedett, amely pár hónapja alakult, és mindkét tartományi parlamentbe bejutott, több mint tíz százalékos eredménnyel.

Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártja mindkét tartományi parlamentbe 6-7 százalékos eredménnyel jutott be, ami rendkívül gyenge teljesítménynek számít egy országosan kormányzó párt számára. Bár elkerülték azt a megalázó helyzetet, hogy kiessenek valamelyik törvényhozásból, a kancellár csalódottságát fejezte ki a választás eredményei után.

A választás jelentős vesztesei közé tartoznak a Zöldek, akik Szászországban csak éppen bejutottak a parlamentbe, míg Türingiában kiestek onnan. A Linke (Baloldal) párt is jelentős veszteséget szenvedett el, hiszen Türingiában, ahol eddig a legnagyobb kormánypárt volt és a miniszterelnököt adta, most csupán 13 százalékot ért el, míg Szászországban majdnem kiesett a parlamentből. A Szabad Demokraták pedig mindkét tartományban alig egy százalékos eredményt értek el.

Az új politikai helyzet bonyolítja a jövőbeni kormányalakítás folyamatát. Olaf Scholz felhívta a demokratikus pártokat, hogy próbáljanak kormányt alakítani az AfD nélkül. Az eddigi kormányzati koalíciók, mint a kommunisták és kereszténydemokraták együttműködése Türingiában, valamint a kereszténydemokraták, zöldek és szociáldemokraták együttműködése Szászországban, most új kihívásokkal néz szembe. Az AfD előretörése és Sahra Wagenknecht Szövetsége politikai szerepvállalása további bonyodalmakat okozhat a politikai tárgyalások során.




További cikkek