Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb régészeti áttörés: 3D-ben térképezték fel az Adriai-tenger mélyén rejlő várost

10perc.hu
2024. 08. 31.
Újabb régészeti áttörés: 3D-ben térképezték fel az Adriai-tenger mélyén rejlő várost

Horvátország partjainál rejtőző ősi várost fedeztek fel a kutatók, amely a hvar kultúra emlékeit őrzi.

Horvátország partjainál egy nemzetközi kutatócsoport 3D-s technológiával feltérképezett egy 7000 éves, víz alatti várost, amely az ősi hvar kultúra nyomait őrzi - számolt be a Travelo. Az Adriai-tenger alatt rejtőző település lenyűgözően megőrzött táját és folyóit most először sikerült részletesen feltérképezni, ami új távlatokat nyithat az ősi civilizációk tanulmányozásában.

Az expedíció vezetője, Dr. Simon Fitch, a Bradfordi Egyetem geoarcheológusa, kiemelte, hogy a feltárt terület sokkal gazdagabb és jobb állapotban maradt fenn, mint azt korábban gondolták. 

A projekt célja, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a hvar kultúra életébe és további, eddig ismeretlen víz alatti lelőhelyeket fedezzenek fel.

Az újonnan feltárt várost, Soline-t, amelyet egy mesterséges szárazföldre építettek, a tengerszint emelkedése süllyesztette el az utolsó jégkorszakot követően. A kutatók tavaly egy kőkorszaki utat is felfedeztek a város közelében, amely egykor összekötötte Soline-t a szárazfölddel.

Az Adriai-tenger már régóta ismert ősi kereskedelmi útvonalként, amely összekötötte az itt élő népeket a Földközi-tenger térségével. 

Korábbi kutatások során római kori leleteket és egy 2200 éves hajóroncsot is találtak itt, valamint egy másik hvari települést, amely hasonló Soline-hoz.

A projekt során alkalmazott 3D-s szeizmikus térképező technológia, amelyet eredetileg kőolajkutatásokhoz fejlesztettek ki, most először került felhasználásra régészeti célokra ebben a térségben. A kutatócsoport abban bízik, hogy az új térképek segítenek az őskori emberi jelenlét pontosabb azonosításában.

Dr. Fitch és csapata már az idei évre tervezi, hogy egy újabb búvárcsapatot küldenek le a feltárt lelőhelyek további vizsgálatára. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik a múlt emberi civilizációinak történetét és alkalmazkodási képességét a környezeti változásokhoz.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek