Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Drónokkal és rakétákkal bombázza Ukrajnát Oroszország

10perc.hu
2024. 08. 27.
Drónokkal és rakétákkal bombázza Ukrajnát Oroszország

Oroszország második napja hajt végre intenzív rakéta- és dróntámadásokat Ukrajna ellen, amelyek során több ember vesztette életét.

Oroszország már második napja folytatja intenzív rakéta- és dróntámadásait Ukrajna több régiója ellen, amelyek során legalább négy ember vesztette életét. Az ukrán hadsereg jelentése szerint a támadások több hullámban érkeztek, jelentős károkat okozva civil és energetikai infrastruktúrákban egyaránt. A Kijev környéki légvédelmi rendszerek folyamatosan működésben voltak az éjszaka folyamán, miközben a nemzetközi közösség egyre erőteljesebben ítéli el Moszkva lépéseit - tudósította a Reuters.

Oroszország több hullámban indított rakéta- és dróntámadásokat Ukrajna különböző területei ellen, amelyek során legalább négy ember életét vesztette és számos épület megsemmisült vagy megrongálódott. Az ukrán hadsereg kedden kora reggel közölte, hogy a támadások egy nappal azután történtek, hogy Moszkva a háború eddigi legnagyobb légitámadását hajtotta végre szomszédja ellen.

A közép-ukrajnai Kryvyi Rih városában két ember halt meg, amikor egy szállodát teljesen „eltöröltek” az orosz erők rakétatámadása során – közölték a regionális tisztviselők. További két ember vesztette életét a Krivij Rihtől keletre fekvő Zaporizzsja városát ért dróntámadásban. Szerhij Lisak, a Dnyipropetrovszk régió kormányzója elmondta, hogy Kryvyi Rihben hat üzlet, négy magasház és nyolc autó is megrongálódott, valamint két civil még mindig a szálloda romjai alatt lehet, míg öten megsérültek a támadásban.

A kijevi régióban az éjszaka folyamán többször is bevetették a légvédelmi rendszereket az ukrán fővárost célzó rakéták és drónok visszaverésére – jelentette a régió katonai adminisztrációja a Telegramon.

Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétát és drónt lőtt ki Ukrajna területére, melyek legalább hét ember halálát okozták és jelentős károkat okoztak az ország energetikai infrastruktúrájában. Joe Biden amerikai elnök a támadásokat „felháborítónak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy ezek az akciók „új lapot nyitnak” a konfliktusban.

Több orosz katonai blogger, köztük a Rybar néven ismert háborúpárti kollektíva „megtorló akciónak” nevezte a moszkvai támadásokat Ukrajna meglepő, orosz területre való behatolásáért, amely a második világháború óta az első ilyen jellegű akció volt. A Kreml hétfőn közölte, hogy válaszlépéseket tesz Ukrajna kurszki akciójára, azonban három héttel a behatolás után Kijev további előretörést követel. Moszkva állítása szerint folyamatosan támadja az ottani ukrán csapatokat, de eddig nem sikerült kiszorítania őket a területről.

A keddi támadások teljes nagysága és hatása egyelőre nem ismert, de az ukrán légierő közölte, hogy több dróncsoport indítását észlelte, valamint Tu-85-ös stratégiai bombázók és MiG-31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek felszállását orosz repülőterekről.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a hétfői csapások során „minden kijelölt célpontot” eltaláltak Ukrajna kritikus energetikai infrastruktúrájában.

Zaporizzsjában Ivan Fedorov, a terület kormányzója arról számolt be, hogy két ember meghalt és négyen megsérültek az éjszakai dróntámadásokban. „Ilyen következményei vannak a sáhedek éjszakai támadásának Zaporizzsja ellen” – mondta Fedorov, utalva azokra az iráni gyártmányú kamikaze drónokra, amelyeket Kijev szerint Oroszország rendszeresen használ támadásaihoz.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek