Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A NAÜ főigazgatója személyesen vizsgálja meg a kurszki atomerőmű biztonságát

10perc.hu
2024. 08. 22.
A NAÜ főigazgatója személyesen vizsgálja meg a kurszki atomerőmű biztonságát

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi a jövő héten ellátogat a délnyugat-oroszországi Kurszk atomerőművébe.  

A látogatás célja az üzem biztonsági helyzetének felmérése, miután az orosz-ukrán konfliktus miatt az erőmű tüzérségi lőtávolságon belül van az ukrán állásoktól - számolt be róla a 444. Grossi a Financial Times-nak adott interjújában kifejezte aggodalmát: „És mivel ott harc folyik, nagyon aggódom” – mondta.

A főigazgató tervei szerint találkozik az erőmű vezetőivel, és megvizsgálja, hogy valóban fennáll-e a veszély, hogy az erőmű célponttá válhat. Kiemelte, hogy különös figyelmet fordít majd a külső áramellátás állapotára és az erőműhöz vezető útvonalak biztonságára, mivel az ukránok nem olyan rég felrobbantották a hidakat a Szejm folyón a régió nyugati részén.

Katonai elemzők és hírszerzési források szerint az ukrán erők körülbelül 30 kilométerre helyezkednek el az erőműtől, így az lényegében az ukrán rakétatüzérség és nyugati gyártmányú tarackjaik hatótávolságán belül van. Moszkva vádolta Ukrajnát azzal, hogy támadást terveznek az erőmű ellen, amit az ukrán tisztviselők tagadtak.

A Kurszk atomerőmű 40 kilométerre nyugatra fekszik a félmilliós lakosú Kurszk városától. Az erőműnek két aktív, RBMK típusú reaktora van, amelyek hasonlóak a csernobili katasztrófában érintett reaktorokhoz, és nincs védőkupolájuk. Az üzem további két leszerelt és két részben megépített egységgel rendelkezik.

Grossi megerősítette, hogy a látogatás nem Moszkva kérésére történik, hanem az ő javaslatára. „Azt javasoltam, hogy ha azt akarják, hogy állást foglaljak, az ügynökségnek hozzáférést kell kapnia az erőműhöz. Erre ők meghívtak” – mondta Grossi.

Főkép forrása:
Anton Bendarjevskiy Facebook oldala (illusztráció)

További cikkek