Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Továbbra is kitart a kurszki offenzíva

10perc.hu
2024. 08. 15.
Továbbra is kitart a kurszki offenzíva

Tovább folytatódik a kurszki offenzíva, Oroszország evakuálja a területet.

Az ukrán erők Kurszkban tovább folytatják offenzívájukat, ami egyre súlyosabb kihívást jelent az orosz hadsereg számára. Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy mintegy 20 ezer embert evakuálnak a Kurszk régió Gluskov körzetéből, mivel a harcok közvetlen veszélyt jelentenek a polgári lakosságra. Az orosz hatóságok adatai szerint eddig közel 200 ezer embert menekítettek ki a határ menti régiókból, ami jelzi a konfliktus intenzitását és az ott élő civilek számára fennálló veszélyt - tudósított a Telex.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők Belgorod régióban drónokat lőttek le, és itt is veszélyhelyzetet hirdettek. Belgorod és Kurszk régiók stratégiai jelentőséggel bírnak, és az ukrán hadsereg előrenyomulása ebben a térségben komoly fenyegetést jelent az orosz védelmi vonalakra.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök hivatalának vezető tanácsadója szerint Ukrajna Kurszkban és más orosz határ menti régiókban elsősorban biztonsági műveleteket hajt végre, céljuk nem a terület elfoglalása, hanem az orosz katonai létesítmények megsemmisítése.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan támogatta a Kurszkban zajló offenzívát, és az ukrán katonai vezetés szerint az akció sikeresnek bizonyult. A nyugati hírszerzési források szerint Ukrajna az offenzívát még nyugati szövetségesei előtt is titokban tartotta, egészen addig, amíg az ukrán csapatok le nem csaptak a célpontokra.

Az ukrán erők már 30 kilométerre hatoltak be orosz területre, és sikerült ellenőrzésük alá vonniuk körülbelül 1000 négyzetkilométert, bár ezt az adatot számos forrás kétségbe vonja. Az orosz védelmi minisztérium viszont továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukránok mélyebbre nyomulási kísérleteit sikeresen visszaverték, bár a kurszki offenzíva megállításáról szóló korábbi állításokat több elemző is megkérdőjelezte.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek