Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nem vesz részt a Hamász a tűzszüneti tárgyalásokon

10perc.hu
2024. 08. 15.
Nem vesz részt a Hamász a tűzszüneti tárgyalásokon

A Hamász bejelentette, hogy nem vesz részt a Dohában tervezett tűzszüneti tárgyalásokon, amelyeken a gázai konfliktus és a túszok szabadon bocsátása lenne a fő téma.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője nyilatkozott a BBC-nek, miszerint a szervezet nem fog részt venni a Gázai övezet tűzszünetéről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, amelyek csütörtökön folytatódnak Dohában. A Hamász illetékese hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseknek a Joe Biden amerikai elnök által május végén meghatározott ütemterv szerint kellene haladniuk. Biden javaslata három fázisra osztotta a tűzszüneti megállapodást, amelynek első lépése a hathetes tűzszünet bevezetése lenne, ezután fogolycsere következne, majd végül a Gázai övezet újjáépítése - közölte a 24.hu.

Annak ellenére, hogy a Hamász várhatóan távol marad, a dohai találkozót amerikai, egyiptomi és katari közvetítéssel megtartják. A tárgyalások azonban az utóbbi időben megrekedtek, különösen azután, hogy Izrael több Hamász vezetőt likvidált, köztük Iszmail Hanijét, a szervezet politikai vezetőjét Teheránban.

Szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök telefonon egyeztettek, és kifejezték egyetértésüket abban, hogy egyik fél sem tehet olyan lépéseket, amelyek veszélyeztethetik a megállapodásra irányuló erőfeszítéseket.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek