Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Büntetné Oroszország a harctéren okostelefont használó katonákat

10perc.hu
2024. 07. 24.
Büntetné Oroszország a harctéren okostelefont használó katonákat

Orosz törvénytervezet született az okostelefonok jelenléte ellen a harctéren.

Az orosz parlament alsóháza javaslatot tett arra, hogy büntessék meg azokat az orosz katonákat, akiket az ukrajnai harcok során okostelefonok használatán kaptak rajta. Ez az intézkedés az egyre nagyobb aggodalom miatt született, miszerint az elektronikus eszközök elárulhatják a katonák helyzetét a harctéren - közölte a CNN.

A törvénytervezet szerint az internetre csatlakoztatott mobiltelefonok viselése, amelyek adatai azonosíthatják az orosz csapatokat vagy az erők tartózkodási helyét, „súlyos fegyelmi vétségnek” minősül majd, amelyért akár 10 napos letartóztatás is kiszabható. Többszöri elkövetés esetén akár 15 napos letartóztatás is kiszabható. A törvény tiltaná továbbá a „háztartási célokra” szánt egyéb elektronikus eszközök használatát, amelyek lehetővé teszik a kép- és hangfelvételt, valamint a geolokációs adatok továbbítását.

Jelentések szerint mind az orosz, mind az ukrán hadsereg az ellenséges mobiltelefonokat célpontok azonosítására használta, a fényképek és üzenetek adatait a koordináták követésére és támadások indítására. Az Egyesült Államok és az „Öt Szem” hírszerzési szövetségesei - Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Királyság - tavaly arra figyelmeztettek, hogy az orosz katonai hackerek az ukrán katonák mobilkészülékeit vették célba, hogy érzékeny harctéri információkat lopjanak el.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szerint orosz hackerek megpróbáltak beszivárogni az ukrán hadsereg által „a harci küldetések tervezéséhez és végrehajtásához” használt androidos táblagépekbe. Olyan kódot használtak, amelynek célja az eszközökről Elon Musk Starlink műholdas rendszerére küldött adatok ellopása volt, amelyek kulcsfontosságúak voltak Ukrajna harctéri kommunikációjában.

A tavaly újév napján a megszállt ukrajnai Makiivka városában közel 100 orosz katona halálát okozó ukrán csapás után az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy a csapás „fő oka” az orosz katonák által széles körben használt mobiltelefonok voltak. Bár a Kreml elismerte a mobiltelefonokat hordozó katonák által jelentett kockázatokat, orosz katonai bloggerek bírálták a törvénytervezetet, azt állítva, hogy a Duma nem érti a modern hadviselés természetét.

„A főnökök egy másik bolygón élnek” - írta hétfőn a Telegramon az egyik blogger, akinek a „Z háború megszállottja” címet adták. Egy másik blogger, Veteran Records, azt írta: „Manapság a kütyükre már nem csak egyes specialistáknak van szükségük a háborúban, most már szó szerint minden katonának szüksége van egy kütyüre a háborúban. És ez nem luxus vagy hóbort - ez egy szükségszerűség, amit az idő és a körülmények diktálnak”.

A blogger az okostelefonokhoz hasonló „ellenőrizetlen” kütyük helyett olyan „ellenőrzött” kütyük létrehozását javasolta, amelyek nem képesek érzékeny harctéri információkat felfedni. „Ha mi magunk nem tudunk létrehozni egy kütyüt, kérdezzük meg a kínaiakat, ők pénzért bármit megtesznek” - írták.

Az orosz katonáknak már most is tilos olyan információkat nyilvánosan terjeszteniük, amelyek felfedhetik a katonák személyazonosságát vagy tartózkodási helyét. Az orosz törvényhozási folyamat szerint a törvénytervezeteket először a Dumának kell megvitatnia, mielőtt a felsőház, a Föderációs Tanács elé kerülnének. A Tanács nem módosíthatja a Duma által elfogadott törvényeket, de jóváhagyhatja vagy elutasíthatja azokat.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek