Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mi várható az amerikai választásokon Biden visszalépése után?

10perc.hu
2024. 07. 22.
Mi várható az amerikai választásokon Biden visszalépése után?

Több kérdés is felmerülhet a választásokat illetően Biden visszalépése után.

Joe Biden elnök visszalépett az amerikai választási versenyből és bejelentette, hogy Kamala Harris alelnököt támogatja a Demokrata Párt jelöltjeként. Ez a döntés nagy változást hoz a párt számára, mivel alig egy hónap van hátra a Demokrata Nemzeti Konvencióig, ahol hivatalosan is megerősítik a párt jelöltjét. Biden továbbra is az Egyesült Államok elnöke marad, de befejezte kampányát a Fehér Ház újraválasztásáért - közölte a BBC.

Biden azonban magas rangú republikánusok felszólításaival néz szembe, hogy mondjon le most. Nem biztos, hogy Harris automatikusan átveszi Biden helyét a demokraták elnökjelöltjeként, mivel a döntés a küldöttek kezében van, akik majd a Demokraták Nemzeti Konvencióján döntenek. Harris a legesélyesebb választás, különösen Biden támogatása miatt. A párt látszólag Harris köré tömörül, ami erősíti pozícióját, mivel egyetlen komoly kihívó sem száll harcba ellene.

Az elmúlt hetekben több lehetséges jelölt is felmerült, mint például Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer, bár ő nem tervezi a jelöltséget, ha Biden visszalép. Több pletykált jelölt, köztük Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, Pete Buttigieg közlekedési miniszter és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó is Harris mögé állt.

A DNC augusztus 19-én kezdődik, és ha a párt nem fog össze egyetlen jelölt támogatására, nyílt konvencióra kerülhet sor, ahol a küldöttek több jelölt közül választhatnak. A jelölteknek legalább 300 küldött aláírására van szükségük, hogy nevük felkerüljön a szavazólapra, és a szavazás több fordulón keresztül zajlik, amíg a jelöltet meg nem választják. A győztes jelölt választja ki alelnökét, és ha Harris átveszi Biden helyét, több prominens demokrata, mint Shapiro, JB Pritzker illinois-i kormányzó és Mark Kelly arizonai szenátor lehet potenciális jelölt.

A Biden-kampány által felhalmozott pénzeszközöket Harris kampánya kaphatja meg, ha ő lesz a demokrata jelölt. A republikánusok azonban jelezték, hogy meg kívánják támadni ezt az átutalást, mivel Biden hivatalosan még nem volt a párt jelöltje, amikor visszalépett. Ha nem Harris lesz a jelölt, kevésbé egyértelmű, mi történik a kampányban felhalmozott pénzeszközökkel.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek