Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden visszalépés: több politikus is reagált a döntésre

10perc.hu
2024. 07. 22.
Joe Biden visszalépés: több politikus is reagált a döntésre

Több politikus is megosztotta véleményét Joe Biden visszalépésével kapcsolatban.

Donald Trump szerint Joe Biden soha nem volt alkalmas az elnöki pozícióra, és Kamala Harrist még nála is könnyebben legyőzné a 2024-es elnökválasztáson. Trump Biden visszalépése után kijelentette, hogy ő a "legrosszabb elnök az ország történetében" - közölte a Telex.

Egy telefonbeszélgetés során Trump a CNN újságírójának elmondta, hogy szerinte Kamala Harris, Biden alelnöke, könnyebb ellenfél lesz. Biden ugyan még nem nevezte meg a Demokrata Párt hivatalos jelöltjét, de kijelentette, hogy Harrist támogatja. Trump közösségi média platformján kifejtette, hogy szerinte Biden soha nem volt alkalmas az elnöki szerepre, és kritikusan nyilatkozott Biden politikájáról, különösen a bevándorlással kapcsolatban. „És most meg lehet nézni, mit tett hazánkkal, amikor emberek milliói jönnek át a határainkon teljesen ellenőrizetlenül, sokan börtönből, elmegyógyintézetből jönnek, köztük rekordszámú terrorista. Sokat fogunk szenvedni az elnöksége miatt, de az általa okozott károkat nagyon gyorsan orvosolni fogjuk” – írta Trump.

Biden vasárnapi visszalépése után számos nemzetközi vezető megértéséről biztosította az amerikai elnököt - írta meg a 24.hu. Olaf Scholz német kancellár megköszönte Biden munkáját, kiemelve a transzatlanti együttműködés erősítését és a NATO szoros kapcsolatait. Nicolas Maduro venezuelai elnök szintén méltatta Biden döntését, mondván, hogy felismerte, hogy egészségi állapota miatt nem tudná tovább irányítani az országot. „Azt hiszem, hogy a legbölcsebb és legkorrektebb döntést hozta. Felismerte, hogy a kora és a romló egészségi állapota miatt nem tudná vállalni az ország irányítását."

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök személyes hangvételű üzenetben méltatta Biden nagyságát és barátságát. „Évek óta ismerem Biden elnököt. Ő egy nagyszerű ember, aki szereti országát, és ez határozza meg minden cselekedetét. Mint elnök, ő partnere és igaz barátja volt a kanadainak” – írta Trudeau, aki megköszönte Bidennek és feleségének az elmúlt éveket.

Keir Starmer brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Biden mindig az amerikai emberek érdekében hozza döntéseit. „Méltányolom Biden elnök döntését és örömmel fogok vele együtt dolgozni az elnökségéből hátralevő időszakban is” – fogalmazott Starmer, aki szerint Biden a mostani döntésében is az amerikai nép érdeke vezérelte.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kiemelte Biden nehéz döntéseit, amelyek biztonságosabbá tették a világot. „Biden ugyanebben a szellemben hozta meg a visszalépéséről szóló döntést is” – írta Tusk.

Pedro Sanchez spanyol kormányfő bátornak és méltóságteljesnek nevezte Biden lépését. „Minden elismerésem és csodálatom ezért a bátor és méltóságteljes döntésért. Egy hatalmas gesztus egy nagy elnöktől, aki mindig a demokráciáért és a szabadságért harcolt.”


 


Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek