Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mallorcán is tüntetnek a tömegturizmus ellen

10perc.hu
2024. 07. 17.
Mallorcán is tüntetnek a tömegturizmus ellen

A spanyol tömegturizmus elleni tüntetési hullám Mallorcát is elérte.

A tömegturizmus hatásai ellen fellépő tiltakozások söpörnek végig Spanyolország legnépszerűbb üdülőhelyein. A helyiek szerint naponta több ezer turista érkezik hajókirándulásokkal, és a folyamatos légiforgalom, valamint a zsúfolt strandok és éttermek elviselhetetlen terhet jelentenek számukra - közölte az Euronews.

A tömegturizmus nemcsak a környezetre, hanem a gazdaságra is negatív hatással van. A nagy szállodaláncok all inclusive csomagjai és a komptársaságok óriási hajói, amelyek mindennap kikötnek Palma de Mallorca kikötőjében, gyakran nem kedveznek a helyi kereskedelemnek. A lapnak nyilatkozó Kristina, egy belvárosi büfé dolgozója szerint a turisták kevesebb pénzt költenek, mióta a járvány óta megszaporodtak az all inclusive ajánlatok és az üdülőbérlések.

A lakásárak ugrásszerű növekedése miatt a helyiek közül sokan nem tudják fizetni a lakbért, és lakókocsikba kényszerülnek. Diego Villa turistabusz-vezető havi több mint 2000 eurót keres, de nem engedheti meg magának sem a bérleti díjat, sem az ingatlanvásárlást. Diego lánya, Flore, aki pincérnőként dolgozik, szintén egy lakóautóban él, mert egyedülállóként nem tudja megfizetni a bérleti díjakat.

Neus Truyol szociológus szerint a helyzetért nagyrészt a nemzetközi spekuláció és a sziget új jobboldali többsége felelős. A magas lakásárak és élelmiszerárak miatt a dolgozó családok nem tudnak megélni. Bár korábban születtek intézkedések a lakások turisztikai célú bérbeadásának korlátozására, ezeket most leállították.

Mallorca környezetvédői szerint a klímaváltozás sürgőssé teszi a sziget gazdasági modelljének radikális reformját és diverzifikálását. Margalida Ramis, a GOB környezetvédő szervezet vezetője szerint a víz- és termőföldvédelem stratégiai kérdés kellene, hogy legyen, de a valóság az, hogy a repülőtér és a kikötő bővítését tervezik, ami csak gyorsítja az összeomlás felé vezető utat.

A turisták száma Spanyolországban 2024-ben várhatóan rekordot dönt, de a helyiek szerint a tömegturizmus hosszú távon fenntarthatatlan, és azonnali cselekvést igényel.

További cikkek