Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kérdéses Orbán Viktor elnöksége az Európai Unióban

10perc.hu
2024. 07. 10.
Kérdéses Orbán Viktor elnöksége az Európai Unióban

Megoszlanak a vélemények az EU-s tagállamok és intézmények között Orbán Viktor és Magyarország soros elnökségéről.

Orbán Viktor és Magyarország európai uniós elnöksége megosztja az EU tagállamait és intézményeit. Egyesek minimális kötelezettségeket teljesítenének, míg mások keményen fellépnének ellene. Felmerült a magyar elnökség lerövidítésének lehetősége, de ennek esélye csekély - közölte az RTL.

Az európai uniós tagállamok és intézmények megosztottak abban, hogyan viszonyuljanak Orbán Viktor elnökségéhez. Egyes országok a kötelező minimumot választják. A Politico szerint például csak hét ország küldte el ipari miniszterét Magyarországra egy kínai elektromos autókról szóló tanácsi ülésre. Thierry Breton belső piacért felelős biztos sem vett részt, helyette egy köztisztviselő képviselte az Európai Bizottságot. Németország és Franciaország az utolsó pillanatban cserélte le magas rangú politikai vezetőit kisebb rangú közalkalmazottakra, Litvánia pedig csak budapesti nagykövetét küldte el. A diplomaták szerint mindez Orbán Viktor moszkvai és pekingi útjainak köszönhető.

Az uniós nagykövetek brüsszeli találkozójára készülő diplomatáknak tetszettek ezek a bojkottok, és úgy vélik, ez a gondolkodásmód egyre nagyobb teret nyer. Mások viszont sokkal keményebben lépnének fel, mindent bevetve, hogy megfékezzék Orbán Viktort. A legtöbb tagállam aláírta a lengyel kezdeményezést, hogy tárgyaljanak a magyar kormányfő „békemissziójáról”. Szó van arról is, hogy esetleg lerövidítenék a magyar elnökséget, de erre kevés az esély.

Jean Asselborn korábbi luxemburgi külügyminiszter szerint az EU külügyminisztereinek egyértelművé kell tenniük, hogy Orbán Viktor nem az ő nevükben beszél. Jelenleg egy ilyen közös nyilatkozat elfogadásának van a legnagyobb esélye. Egyes civil szervezetek lobbiznak, hogy az Európai Tanács vessen véget „Orbán Viktor folyamatos jogsértéseinek”, de ők sem tudják pontosan, hogyan kellene rendszabályozni a magyar miniszterelnököt.

A kormány szerint jól indult az elnökség. Orbán Viktor tervezi, hogy tájékoztatja az uniós nagyköveteket Vlagyimir Putyin álláspontjáról az általa indított háborúról. Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere szerint a magyar elnökség jó kezdetet vett, és azok hangját fogja képviselni, akik változást akarnak.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek