Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hiába a hőhullám, továbbra is Death Vallley-ba özönlenek a turisták

10perc.hu
2024. 07. 10.
Hiába a hőhullám, továbbra is Death Vallley-ba özönlenek a turisták

Az egész Egyesült Államokat sújtó hőhullám ellenére folyamatosan érkeznek a turisták a Death Valley-ba.

Az amerikai Nyugat kietlen vidékei és különleges tájai továbbra is vonzzák a turistákat a világ minden tájáról, még akkor is, ha a Death Valley Nemzeti Parkot jelenleg egy veszélyes hőhullám sújtja, amely már halálos áldozatokat is követelt. A hőség ellenére a látogatók Európából és az Egyesült Államok különböző részeiről érkeznek, hogy megtapasztalják a Föld egyik legforróbb helyét - közölte az APNews.

A turisták, köztük francia, spanyol, angol és svájci látogatók, légkondicionált autóikból kiszállva készítenek fényképeket a kopár tájról, amely éles kontrasztot mutat otthonaik hófödte hegyeivel és zöld dombjaival szemben. Az amerikai kalandvágyók is kihasználják az alkalmat, hogy megtapasztalják a Death Valley extrém körülményeit. 

A hőhullám az Egyesült Államok nagy részét érinti, és Oregonban napi rekordhőmérsékleteket eredményezett, valamint több halálesetet is okozott. Az országban több mint 161 millió ember számára volt érvényben hőségriasztás, különösen a nyugati államokban. A Death Valleyben a látogatók sorban álltak a látogatóközpont közelében található óriási hőmérő előtt, amely a Nemzeti Parkszolgálat adatai szerint gyakran 1-5 Fahrenheit-fokkal magasabb hőmérsékletet jelez, mint a modernebb műszerek, így látványos hátteret biztosít a fényképekhez.

Washington és Oregon nagy részén is túlzott hőségre vonatkozó figyelmeztetés volt érvényben, a hőmérséklet helyenként akár 43,3 Celsius-fokig is emelkedhetett, ami növeli a hőséggel összefüggő megbetegedések kockázatát. Kelet-Kalifornia sivatagi területein a hétvégén 53,3 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek a Death Valley Nemzeti Parkban, ahol egy látogató meghalt a hőség miatt, és egy másikat kórházba szállítottak. A halálos áldozatok közül hatan motorosok voltak, akik a Badwater Basin területén motoroztak a perzselő hőségben.

A Death Valley-t a világ egyik legszélsőségesebb környezetének tartják, és a Földön valaha feljegyzett legmelegebb hőmérsékletet is itt mérték, 1913 júliusában, amikor 56,67 Celsius-fokot rögzítettek. Bár egyes szakértők vitatják ezt a mérést, és a valódi rekordnak a 2021 júliusában mért 54,4 Celsius-fokot tartják.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek