Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rekord forgalom és torlódások a horvát autópályákon

10perc.hu
2024. 07. 03.
Rekord forgalom és torlódások a horvát autópályákon

A horvát autópályák nyári torlódásai komoly kihívást jelentenek a forgalom növekedése és az autósok vezetési stílusa miatt, sebességkorlátozások és magasabb díjak várhatók.



A horvát autópályákon júniusban kialakult torlódások és dugók még a szakértőket is meglepték, írja az Infostart.hu a Jutarnji List című horvát napilap alapján. 586 917 járművel több használta, mint az előző év azonos időszakában. Az év első hat hónapjában összesen 44 480 545 járművet regisztráltak, ami 4,3 millióval több, mint tavaly az első hat hónapban.

A forgalom növekedésének több oka lehet, mint Horvátország schengeni csatlakozása, az euró bevezetése, a közel-keleti háború, valamint a görögországi hőség és erdőtüzek. Ezek a tényezők mind hozzájárultak ahhoz, hogy Horvátország a turisták népszerű autós úticéljává vált, különösen a német turisták körében, akik idén rövidebb tengerparti utakat terveznek.

Az autópályákon kialakult forgalmi dugókért részben maguk a sofőrök is felelősek lehetnek. A vezetési stílusuk miatt jönnek létre az úgynevezett fantomleállások vagy fantomtorlódások. Például, ha egy kamion egy másik kamiont előz és a mögötte haladó összes jármű fékezni kezd, vagy ha a túl nagy sebességgel közlekedő autósok hirtelen fékeznek a sűrű forgalom miatt. Ilyenkor a leállás hullámként terjed hátrafelé és a forgalom jelentősen lelassul. A szakértők szerint sebességkorlátozásokat kellene bevezetni ebben az időszakban, az optimális sebesség 80-100 kilométer per óra lenne.

Horvátország már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren is. Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést és kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben. Ez lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt, azonban a rendszer bevezetése legkorábban 2026-ban várható.

A horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) bejelentette, hogy július 1-je és szeptember 30-a között ismét bevezetik a nyári tarifát, ami miatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak. Ez a nyári tarifa nem vonatkozik a nehézgépjárművekre, mint az autóbuszokra és kamionokra. A szezonális úthasználati díjak bevezetése egyes járműkategóriák esetében abból adódik, hogy a teljes éves forgalom mintegy 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik, ami jelentősen növeli a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségeket.

A horvát autópályákon tapasztalható torlódások és a forgalom növekedése komoly kihívásokat jelent mind a szakemberek, mind az autósok számára, különösen a nyári hónapokban, amikor a turisták tömegesen érkeznek az országba.

Főkép forrása:
illusztráció

Hirdetés

További cikkek