Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Romlott Joe Biden megítélése az elnöki vita után

10perc.hu
2024. 07. 02.
Romlott Joe Biden megítélése az elnöki vita után

Több friss amerikai közvéleménykutatás szerint Joe Biden elnök megítélése nagy mértékben megváltozott az elnöki vita után.

A CBS News és a YouGov legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a demokrata párti szavazók 45%-a úgy véli, Joe Bidennek fel kellene függesztenie újraválasztási kampányát. Az elnök megítélése különösen romlott a legutóbbi vita után, amely során 12 százalékponttal csökkent azok aránya, akik szellemileg alkalmasnak tartják őt feladatai ellátására - közölte a Portfolio.

Az adat különösen aggasztó, mivel a választók közel háromnegyede kételkedik Biden mentális rátermettségében. Joe Biden támogatottsága jelentősen esett vissza június eleje óta, amikor még a választók 35%-a bízott benne, ma pedig már csak 27%-uk. A demokraták között 71%-ról 59%-ra zuhant azok aránya, akik szerint Biden alkalmas a feladatra.

A Biden újraindulását támogatók aránya is csökkent: jelenleg a regisztrált választók 72%-a szerint jobban tenné, ha nem indulna 2024-ben, míg februárban ez az arány még 37% volt. A demokraták körében is csökkent az újraindulását támogató szavazók aránya, februárhoz képest 64%-ról 54%-ra. A vita utáni felmérés szerint a választók mindössze 21%-a véli úgy, hogy Biden világosan megfogalmazta nézeteit, míg Trump esetében ez az arány 47%. Bidenről csak 28% gondolja, hogy elnökhöz méltóan viselkedett, szemben Trump 46%-ával, és mindössze ötödük szerint sugárzott magabiztosságot, míg Trump esetében ez az arány 44%.

Érdekesség, hogy a válaszadók 40%-a szerint Biden az igazat mondta, Trump esetében ez az arány csak 33%. Ugyanakkor a választók fele úgy véli, Biden politikája pénzügyileg rosszabbra fordítaná helyzetüket, míg Trump intézkedéseiről csak 35% gondolja így.

A lap továbbá közölte, hogy a hétvége folyamán több befolyásos demokrata politikus is támogatását fejezte ki Biden. Családja is arra buzdítja az elnököt, hogy folytassa a kampányát, annak ellenére, hogy a vita során nyújtott teljesítménye sokak szerint gyenge volt. James Clyburn dél-karolinai kongresszusi képviselő szerint Biden túltelítettség miatt szerepelt rosszul a vitán, de másnap Észak-Karolinában már elsöprő beszédet tartott. Nancy Pelosi korábbi házelnök is kiállt Biden mellett, hangsúlyozva, hogy bár rossz estéje volt, elnöksége nagyszerű. Wes Moore marylandi kormányzó is úgy véli, Bidennek nem kellene kivonnia magát a versenyből. Jamie Raskin demokrata képviselő elismerte, hogy komolyan beszélnek a további lépésekről, de biztosította, hogy a párt egységes marad, bármi legyen is Biden döntése. A Biden-kampány a hétvégén több adománygyűjtő felhívást és nyilatkozatot küldött ki, amiben kitartottak amellett, hogy Biden lesz a demokrata jelölt.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek