Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Betiltja a turisztikai célú lakáskiadást 2028-tól Barcelona

10perc.hu
2024. 06. 24.
Betiltja a turisztikai célú lakáskiadást 2028-tól Barcelona

Barcelonában drasztikusan megnőttek a bérleti díjak a turizmusnak köszönhetően.

Barcelona bejelentette, hogy 2028-tól megtiltja a lakások bérbeadását turistáknak, hogy megfékezze a lakhatási költségek emelkedését és élhetőbbé tegye a várost a helyi lakosok számára. A baloldali polgármester, Jaume Collboni közölte, hogy 2028 novemberéig eltörlik a rövid távú bérbeadásra engedélyezett 10 101 lakás engedélyét - közölte a 24.hu.

Ez a döntés válasz arra, hogy Barcelona lakhatási költségei az elmúlt tíz évben drámaian emelkedtek. A bérleti díjak 68%-kal, míg a lakásvásárlás költségei 38%-kal nőttek, ami miatt sok helyi lakos, különösen a fiatalok, nem engedhetik meg maguknak a lakást. Collboni szerint a lakhatáshoz való hozzáférés hiánya az egyenlőtlenségek egyik fő mozgatórugójává vált.

Barcelona a turizmus gazdasági előnyeit élvezi, mivel Spanyolország a világ három leglátogatottabb országa között van. Ugyanakkor a helyi lakosok egyre inkább kiszorulnak saját városaikból, mivel a dzsentrifikáció és a turisztikai bérlemények piactorzító hatása súlyosbodik. A helyi önkormányzatok Európa-szerte, például a Kanári-szigeteken, Lisszabonban és Berlinben korlátozásokat vezettek be a rövid távú bérbeadásra vonatkozóan, de Barcelona most egyedülállóan drasztikus lépést tett.

A tiltással leginkább érintett Airbnb nem kommentálta a döntést, míg a barcelonai Apartur turista apartmanok szövetsége hibának minősítette azt, mondván, hogy az illegális turista apartmanok számának növekedését fogja eredményezni. A szállodák számára viszont előnyös lehet a lépés. A korábbi városvezetés megtiltotta új szállodák nyitását a legnépszerűbb területeken, de Collboni jelezte, hogy lazíthat ezen a korlátozáson.

Collboni szerint a tízezer lakást a város lakói fogják használni, vagy hosszabb távú bérbeadásra vagy eladásra kerülnek. Az elmúlt években nem engedélyeztek új turistaapartmanokat Barcelonában. A helyi önkormányzat 2016 óta 9700 illegális turista apartman bezárását rendelte el, és közel 3500 lakást sikerült visszaszerezni, hogy a helyi lakosok használhassák őket. A turisták száma azonban tovább nőtt, és helyi szervezetek júliusra tüntetést szerveztek, követelve a turistaáradat megállítását.

Hirdetés

További cikkek