Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az EU megkerülné a magyar kormányt, hogy támogassa Ukrajnát orosz vagyon felhasználásával

10perc.hu
2024. 06. 24.
Az EU megkerülné a magyar kormányt, hogy támogassa Ukrajnát orosz vagyon felhasználásával

Egy jogi kiskapu miatt kihagyhatja a döntéshozásból az EU a magyar kormányt.

Az Európai Unió egy jogi kiskapuval megkerülheti a magyar kormány vétóját, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna védelmére használja fel – írja a Financial Times. A G7 országok is részt vennének ebben a folyamatban, 50 milliárd dollárt biztosítva az orosz invázió alatt álló Ukrajnának - közölte a Telex.

Az EU 250 milliárd eurós befagyasztott orosz vagyon felett rendelkezik, amit az Oroszország elleni szankciókkal foglalt le. A politikusok már régóta szorgalmazzák, hogy ezt a vagyont Ukrajna támogatására használják fel, bár a közvetlen felhasználás nemzetközi jogi kérdéseket vetne fel.

Februárban az EU tagállamai úgy döntöttek, hogy az orosz központi bank EU-ban tárolt tartalékából származó profitot félreteszik. Márciusban az Európai Bizottság javasolta, hogy az így nyert pénz 90 százalékát az ukrán védelemre fordítsák, a maradékot pedig nem katonai támogatásként adják. Májusban a tagállamok elfogadták ezt a 90-10 százalékos felosztást.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy a magyar kormány tartózkodott a májusi döntésnél, így nem kellene részt vennie a pénz felhasználásáról szóló döntésekben. Ez a jogi kerülőút lehetővé tenné a G7-ek számára is, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtsanak Ukrajnának, amit a befagyasztott orosz vagyon jövőbeli kamataiból törlesztenének. A magyar kormány azonban megvétózhatja az orosz vagyon befagyasztásának meghosszabbítását, mivel ezt félévente egyhangúlag újra kell elfogadni. Borrell szerint a kormánynak felajánlották, hogy kimarad a pénz felhasználásából, de ezt is elutasították.

Borrell szerint az egész ügy hátterében a szoros moszkvai-budapesti kapcsolatok állnak. A magyar kormány szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői ülés előtt a Facebookon azt írta: „újabb milliárdok Ukrajnának – immár az európai szabályok felrúgásával, Magyarország kihagyásával”.

Főkép forrása:
Szijjártó Péter (Facebook)

További cikkek