Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kilencven ország részvételével rendezik meg az ukrán békecsúcsot

10perc.hu
2024. 06. 10.
Kilencven ország részvételével rendezik meg az ukrán békecsúcsot

Svájcban kerül megrendezésre az ukrán békecsúcs júniusban.

A svájci kormány bejelentette, hogy június 15-16-án Svájcban kerül sor az ukrajnai béke megteremtését célzó csúcstalálkozóra, amelyen már biztosan részt vesz 90 állam és szervezet. Oroszország nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, azonban a cél az, hogy a jövőbeni békefolyamatokba mindkét érintett országot bevonják. Svájc Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére vállalta a rendezést. Oroszország időpocsékolásnak minősítette a csúcstalálkozót, míg Szijjártó Péter múlt heti látogatása során bejelentette részvételét - közölte a Telex.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába és Vietnamba látogat, amint azt orosz diplomáciai források is megerősítették. Alekszandr Matszegora, Észak-Korea orosz nagykövete szerint Putyin phenjani látogatása már előkészítés alatt áll, és Kim Dzsongunnal észak-koreai vendégmunkások fogadásáról tárgyalhat. Putyin valószínűleg júniusban Vietnamba is ellátogat. Észak-Korea és Oroszország kapcsolata az ukrajnai háború kezdete óta egyre szorosabbá vált.

Az ukrán hadsereg először semmisített meg egy Szu-57 típusú újgenerációs vadászgépet egy orosz támaszponton. Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szerint a gép az Asztraháni területen fekvő Ahtubinszk repülőterén parkolt, 589 kilométerre az ukrán-orosz frontvonaltól. A HUR műholdas képeket tett közzé a légicsapásról, amelyeken a június 7-én még érintetlen vadászgép, majd a június 8-i robbanás és tűz okozta károk láthatók.




Hirdetés

További cikkek