Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael javítani fog a gázai foglyok fogva tartási körülményein

10perc/MTI
2024. 06. 05.
Izrael javítani fog a gázai foglyok fogva tartási körülményein

A körülmények javítására egy petíció nyomása miatt hozott intézkedéseket Izrael.

Izrael bejelentette szerdán, hogy javítani fog a foglyul ejtett palesztin fegyveresek fogva tartási körülményein, miután emberi jogi szervezetek petíciója hatására a legfelsőbb bíróság elkezdte vizsgálni a viszonyokat az ország déli részén, a Negev-sivatagban lévő, Szadé Téman börtönben. Az emberi jogi szervezetek követelik a kínzásról és a rossz fogva tartási körülményekről elhíresült börtön bezárását. A panaszos beadványt szerdán vette napirendjére az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság.

A tervek szerint a Szadé Témanban fogva tartottak egy részét átviszik máshova, az eddigi hétszáz helyett csak kétszáz rab marad ott, valamint fejlesztik az infrastruktúrát az Ofer börtönben, és létrehoznak egy új börtönkórházat.

A fogva tartás körülményeinek javítására tanácsadó bizottságot hoznak létre nyugalmazott katonatisztekből. Hatáskörükbe tartozik majd a foglyul ejtett Gázai övezeti palesztin fegyveresek elhelyezési körülményeinek vizsgálata, és bejárásuk lesz a hadsereg (IDF) azon létesítményeibe, ahol van börtön.

Az izraeli Polgárjogi Szövetség nevű civilszervezet mintegy két héttel ezelőtt nyújtotta be a petíciót az ügyben a legfelsőbb bírósághoz. Ezt a börtönt a gázai háború kezdete óta használja a hadsereg az elfogott iszlamista fegyveresek elhelyezésére, és az emberi jogi szervezet szerint mintegy ezer foglyot karámhoz hasonló létesítményekben tartanak, bántalmazzák őket, nincs ágyuk, és egyéb körülményeik is elfogadhatatlanok.




Hirdetés

További cikkek