Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nincs tűzszünet Gázában! Sem a Hamász, sem Izrael nem enged az amerikai nyomásnak

10perc.hu
2024. 06. 04.
Nincs tűzszünet Gázában! Sem a Hamász, sem Izrael nem enged az amerikai nyomásnak

Ami az izraeli hadsereg által ostromolt Rafahban történik, katasztrófa a gyerekek számára, rengetegen szenvednek akut alultápláltságban, az 5 éven aluli kicsik napokig nem jutnak élelmiszerhez.

Rafahot hónapok óta támadják az izraeli csapatok, és a segélyszállítmányok is elakadtak ezen a részen. Alultápláltság miatt halnak meg gyerekek a Gázai övezetben a harcok miatt, olyan mértékig fokozódott az éhínség – írja a Guardian, amely beszámol egy Fayiz Abu Ataya nevű gyermekről, aki héthónapos korában halt meg a déli határvárosban az embertelen körülmények és az éhezés miatt. Az erről szóló hír megrázta a nemzetközi sajtót.

A Guardian szerint Gázában legalább harminc, alultápláltságban szenvedő gyerek halálát regisztráltak, de szinte mindannyian északon haltak meg, ahol az utóbbi időkig a legdurvább volt az élelmiszer- és orvosi ellátás hiánya, és ahol több területen is éhínség pusztít.

„A Rafahban kialakult helyzet katasztrófa a gyerekek számára. Ha az élelmet, különösen az alultáplált gyerekek kezelésére használt élelmet nem lehet kiosztani, akkor több mint háromezer, akut alultápláltságban szenvedő gyerek gyógyulása megszakad” – mondta el Jonathan Crickx, az Unicef palesztinai kommunikációs vezetője.

Az ENSZ friss adatai szerint a Gázába küldött humanitárius segélyszállítmányok összességében kétharmadával csökkentek a rafahi hadművelet május 7-i kezdete óta. Ami bejut, annak a nagy részét az új átkelőkön keresztül északra szállítják – ez azt jelenti, hogy az ottani válság ugyan enyhült, de a déli területeken romlott a helyzet.

A válságot csökkentő tűzszünetre pedig szinte semmi esély, holott Izrael legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok is azt szeretné, ha Izrael elfogadná a Joe Biden által nyilvánosságra hozott tűzszüneti javaslatot, amely a gázai hadműveletek hathetes leállításával kezdődne, ha a Hamász elfogadná a megállapodást. A tűzszüneti megállapodás három részből áll: a humanitárius segélyek hullámának beindítását, túszokért palesztin foglyok szabadon engedése, illetve a háború végleges befejezése.

"Várjuk a Hamász hivatalos válaszát" - mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője vasárnap reggel az ABC News-nak nyilatkozva. Aznap késő este Antony Blinken amerikai külügyminiszter külön felhívta Yoav Gallant izraeli védelmi minisztert és Benny Gantz, a hadikabinet tagját, hogy lobbizzanak a megállapodásért.

Természetesen egyik oldal számára sem felel meg az amerikai javaslat

Izrael – amellett, hogy két minisztere, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is lemondással fenyegetőzik, ha létrejön a tűzszünet – továbbra is hevesen támadja Rafah városát, az elmúlt hétvégén is súlyos légicsapásokat mért a városra.

Ráadásul Benjamin Netanjahu is elutasítja az amerikai javaslatot, és közölte, hogy addig nem lesz tűzszünet, amíg a Hamász katonai és kormányzó képességeit meg nem semmisítik, és minden túszt ki nem szabadítanak. Hanoch Milwidsky, Netanjahu Likud Pártjának magas rangú tagja a BBC-nek azt mondta, hogy Izrael kormánykoalíciója egységesen ellenzi a megállapodást, amelyet "teljesen elfogadhatatlannak" nevezett.

„Az izraeli kormány matematikája nem változott – ez azt jelenti, hogy a Hamasz nem uralhatja tovább Gázát, nem lehet többé semmilyen képessége, sem katonai, sem polgári ahhoz, hogy hatalmon legyen, valamint minden túsznak haza kell térnie. A háború nem áll le, amíg ezeket a követeléseket nem teljesítik” – jelentette ki Milwidsky. 

A Hamász közleményben jelentette be, hogy akkor kész a túszegyezményre, ha Izrael befejezi az iszlamista palesztin szervezet október 7-i támadása után megindított háborút a Gázai övezetben. A terrorcsoport kijelentette, hogy kész „teljes megállapodást” kötni Izraellel, beleértve az összes túsz szabadon bocsátását, cserébe a palesztin biztonsági foglyokért, de csak akkor, ha Izrael „felhagy a gázai emberek elleni háborújával és agressziójával.”

A Hamász azt is közölte, arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy csak akkor tér vissza a túszegyezményről szóló tárgyalásokhoz, ha Izrael az egyezkedés kezdetén beszünteti minden hadműveletét a Gázai övezetben.

„Izrael nem fejezi be a háborút cserébe az összes túsz kiszabadításáért. Ez a kormány nem fog döntést hozni a háború leállításáról az összes túsz visszatéréséért. Folytatnunk kell a harcot, hogy ne lehessen újabb október 7-e” – mondta ugyanakkor Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó az Izraelből október 7-én elraboltak családtagjaihoz szólva.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek