Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Gázai övezeti háborút érintő újabb fogolycsere- és tűzszüneti tárgyalások kezdődtek

10perc.hu
2024. 06. 03.
A Gázai övezeti háborút érintő újabb fogolycsere- és tűzszüneti tárgyalások kezdődtek

Megkezdődtek a tárgyalások az újabb fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról.

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról - jelentették be hivatalosan hétfőn Jeruzsálemben, számolt be az MTI tudósítója.

Vasárnap este ülést tartott az izraeli hadikabinet, és megvitatta a javaslatot, amelynek része a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő újbóli megnyitása is.

A hadikabinet tanácskozása közben a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt ismét tüntettek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt emberek hozzátartozói és az őket segítő aktivisták, sürgetve a túszok kiszabadítását.

Az új amerikai-izraelli javaslatot péntek este Washingtonban tették közzé. Ezt követően minisztériumának közlése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon külön-külön beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, aki szintén tagja a hadikabinetnek.

Közben a Hamász arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő katari és egyiptomi illetékeseket: garanciát követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Izrael valóban végrehajtja a három fázisú tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne róla az egyezség - jelentette az al-Ahbar című libanoni lap.

A lap értesülése szerint Kairóban arra kérték a Hamászt, hogy küldöttségébe vegye be az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek küldötteit is, így a delegáció képviselné a Gázai övezet főbb frakcióit.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek