Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyar tervek alapján újíthatnak fel egy szicíliai várost

10perc.hu
2024. 05. 31.
Magyar tervek alapján újíthatnak fel egy szicíliai várost

A magyar nyertes pályázat új korszakot hozhat a város számára.

A DANU mérnöki és tervező iroda nyertes pályázata új korszakot ígér Mazzarino számára. A szicíliai kisváros, mely 800 éves történelmi belvárosáról híres, a fiatalok bevonásával, új funkciókkal és élettel gazdagodhat. A program a főutca gyalogosbarát kialakítására, a gépjárműforgalom szabályozására, valamint a zöldfelületek és közterületek innovatív megoldásaira összpontosít - közölte a greendex.

Mazzarinot, amely Szicília belső déli részén fekszik, a 13. században alapították, és jelenleg 11.000 lakosa van. A város célja a belvárosi infrastruktúra újragondolása és a helyi gazdaság zöld átállása, hogy fenntarthatóbb, vonzóbb és versenyképesebb legyen. A projekt a barokk építészeti örökség megőrzése mellett a lakosság elöregedésének megállítását is szolgálja.

A DANU komplex városrehabilitációs terve nyerte el a zsűri tetszését a beérkezett pályaművek közül. Csapatuk korábban olyan meghatározó projekteken dolgozott Magyarországon, mint a BudaPart és Enying belvárosának megújulása.

A javasolt rekonstrukciós folyamata három fő pilléren alapul: a történelmi városközpont újrakomponálása és tereinek összekapcsolása, a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés kialakítása, valamint az ingatlanhasznosítási és klímaadaptációs beavatkozások. A terv célja a barokk tereket és látványtengelyeket helyreállítani, új köztéri funkciókkal nyitottabb térhálózatot megvalósítani, valamint okos közvilágítást és megnövelt zöldterületeket létrehozni. A gyalogos felületek növelésével, a közterületek rendezésével és a gépjárműforgalom csökkentésével biztonságosabbá válik a közlekedés. A tervek között szerepel egy új parkolóház és e-bike kölcsönzési lehetőség is. A turizmus fejlesztése érdekében Mazzarinóban fejlesztő- és képzőközpont jön létre, a fiatalok megtartását pedig az üres helyiségeket hasznosító programok segítik.

A zsűri számára különösen imponált, hogy a pályázat a városfejlesztés szoft eszközeit is bevonta. Ilyen megoldás például egy új városi átjáró kialakítása a hátsó udvarok összenyitásával, valamint a Mazzarino kapujaként szolgáló új szolgáltatóközpont. A közlekedés racionalizálásával létrehozott új köztér rekreációs felületként fogadja a helyieket és a látogatókat. A piacteret úgy fejlesztették, hogy árnyékot adó közösségi tér is lehessen, egyedi esővíz- és öntözővíz-kezelési rendszert kidolgozva a helyi növények gondozása érdekében.

A projekt tervei itt tekinthetők meg.

Főkép forrása:
Giuseppe Bognanni/Wikimedia Commons
Címkék:
#Napijóhír

Hirdetés

További cikkek