Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A francia parlament megkezdte az eutanázia legalizálásáról szóló vitát

10perc.hu/MTI
2024. 05. 27.
A francia parlament megkezdte az eutanázia legalizálásáról szóló vitát

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

"Az életük végén lévő betegek elkíséréséről" szóló törvényjavaslatot a 2022-ben újraválasztott Emmanuel Macron köztársasági elnök második ötéves ciklusának legnagyobb társadalmi reformjaként tartják számon. Az államfő régóta ígéri, hogy megváltoztatja a jogszabályokat ezen a területen.


A parlamenti vita több mint egy évig is eltarthat, miután a kormány kizárta a gyorsított eljárás lehetőségét. A Nemzetgyűlés első olvasatban két hétig vizsgálja a javaslatot és a 3300 módosító indítványt, majd június 11-én szavaz róla, mielőtt a szöveg a szenátus elé kerül az ősz folyamán.

Catherine Vautrin munka- és egészségügyi miniszter hétfőn megismételte a kormány azon szándékát, hogy megerősíti a palliatív ellátást, "még a törvényjavaslat elfogadása előtt".
"A cél a palliatív ellátás mindenki számára (...) Franciaországban senki sem kényszerülhet arra, hogy azért kérjen halálba segítést, mert nem részesült palliatív ellátásban" - mondta a BFM hírtelevíziónak a tárcavezető, kiemelve, hogy "ha egy olyan beteg, aki nem részesült palliatív ellátásban, a halálba segítést fogja kéri, először a palliatív ellátást fogják neki felajánlani".  

A kérdés nagyon megosztó Franciaországban annak ellenére, hogy a felmérések szerint a társadalom több mint nyolcvan százaléka támogatja a javaslat elfogadását. A képviselőházban azonban egy-egy frakcióban is eltérnek a vélemények attól függően, hogy egy képviselő családja révén személyesen érintett-e a problémában.

A törvénytervezetet a baloldal és az elnöki tábor jelentős része támogatja, ellentétben a jobboldallal, viszont egy-egy képviselő mindegyik pártból jelezte, hogy saját frakciójához képest másképp fog szavazni.
Az AFP által megkérdezett franciaországi vallási vezetők nem támogatják a jelenlei szabályozás megváltoztatását, mert attól tartanak, hogy az megnyithatja az utat az eutanázia engedélyezéséhez.
A törvénytervezetben megszabott új feltételek nagyon szigorúak lesznek az AFP hírügynökség által korábban közölt változat szerint; a halálba segítést csakis nagykorú betegeknek engedélyezhetik, akik Franciaországban születtek vagy régóta az országban élnek, képesek egyértelműen kifejezni akaratukat, és nem enyhíthető vagy elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmakkal küzdenek. Miután a beteg kéri a segítséget, két héten belül egy kijelölt orvoscsoport alkot kollektív véleményt, és ha támogatják a kérést, egy halálos anyagot írnak fel a betegnek, amelyet ő maga adhat be magának, illetve ha fizikailag képtelen rá, egy másik személy segítségét kérheti.

Főkép forrása:
Assemblée nationale Facebook oldala

Hirdetés

További cikkek