Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin hajlandó tűzszünetet kötni a jelenlegi frontvonalakon Ukrajnában

10perc.hu
2024. 05. 24.
Putyin hajlandó tűzszünetet kötni a jelenlegi frontvonalakon Ukrajnában

Több forrás is megerősítette az információt.

Vlagyimir Putyin, az orosz elnök kész megállítani az ukrajnai háborút egy olyan tűzszünettel, amely elismeri a jelenlegi frontvonalakat - állította négy orosz forrás a Reutersnek. Ugyanakkor Putyin folytatni fogja a harcot, ha Kijev és a Nyugat nem reagál megfelelően. Három, Putyin környezetében jártas forrás szerint az orosz vezető csalódottságát fejezte ki egy szűk tanácsadói kör előtt, amiért a nyugati hatalmak akadályozzák a tárgyalásokat és Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök elutasította az egyeztetéseket. Egy magas rangú orosz forrás szerint Putyin készen áll a tűzszünetre, hogy befagyassza a konfliktust, bár készen áll hosszú távon is harcolni - közölte a Reuters.

A Reuters összesen öt olyan személlyel beszélt, akik korábban vagy jelenleg is együtt dolgoznak Putyinnal politikai és üzleti körökben. A források közül az ötödik nem kommentálta a tűzszünet lehetőségét a jelenlegi frontvonalakon. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, válaszában kijelentette, hogy az orosz vezető többször is kifejezte, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, mondván, hogy az ország nem akar "örök háborút."

Ukrajna külügyi és védelmi minisztériumai nem reagáltak a megkeresésekre. Az elmúlt héten Andrei Belousov közgazdász védelmi miniszteri kinevezését néhány nyugati katonai és politikai elemző úgy értelmezte, hogy az orosz gazdaságot tartós háborús helyzetre állítják át, hogy megnyerjenek egy elhúzódó konfliktust. Ez azután történt, hogy Oroszország az utóbbi hetekben folyamatos harctéri nyomás alatt tartotta Ukrajnát és területi előnyöket szerzett. Azonban a források szerint Putyin, aki márciusban újabb hatéves ciklusra választották újra, inkább a jelenlegi lendületet használná fel arra, hogy lezárja a háborút. Két forrás, akik ismerik a Kreml felső vezetésében zajló beszélgetéseket, azt mondta, hogy Putyin úgy véli, a háború eddigi eredményei elegendőek ahhoz, hogy győzelemként adják el az orosz népnek.




Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek