Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Több állam is az önálló Palesztina elfogadására készül

10perc.hu
2024. 05. 22.
Több állam is az önálló Palesztina elfogadására készül

Izrael erőteljesen reagált a döntésekre.

Írország, Norvégia és Spanyolország bejelentette, hogy május 28-tól hivatalosan elismerik a palesztin államot

Ez a jelentős döntés a béke támogatására irányul, nem pedig Izrael vagy a Hamasz ellen. Izrael erőteljes ellenérzéssel reagált, és visszahívta nagyköveteit mindhárom országból.

Norvégia vezette a bejelentést, koordinálva Írországgal és Spanyolországgal. Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel a konfliktusban visszaszoruló mérsékelt erőket támogatják. Støre kijelentette, hogy ez a lépés a kétállami megoldásba való befektetés, amely egy békésen egymás mellett létező izraeli és palesztin államot képzel el.

Norvégia után Írország és Spanyolország is gyorsan csatlakozott az elismeréshez. Micheál Martin ír külügyminiszter bejelentette, hogy egyértelmű támogatásukat fejezik ki a palesztin és izraeli nép egyenlő jogai mellett. Simon Harris ír miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Hamasz nem képviseli a palesztin népet, és a döntés célja a békés jövő megteremtése.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök megerősítette, hogy az elismerés nem Izrael vagy a zsidók ellen szól, és nem a Hamasz mellett áll, hanem a békét és együttélést támogatja.

Izrael dühösen reagált a bejelentésekre. Israel Katz izraeli külügyminiszter azonnali hatállyal visszahívta az izraeli nagyköveteket konzultációra, és komoly következményeket helyezett kilátásba. Katz továbbá bejelentette, hogy a három ország nagyköveteit Izraelben "megrovó beszélgetésre" hívják be, ezzel is jelezve Izrael elégedetlenségét.




Hirdetés

További cikkek