Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Közös nyilatkozatot adtak ki az európai tudományos akadémiák

10perc/MTI
2024. 05. 15.
Közös nyilatkozatot adtak ki az európai tudományos akadémiák

Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a tudomány és a kutatás fontosságára az európai tudományos akadémiák.

Európa jövője a biztos alapokon nyugvó, nyitott és szabad tudományon és oktatáson múlik - hívják fel a figyelmet közös nyilatkozatukban a 27 európai uniós tagállam tudományos akadémiái vagy annak megfelelő tudós testületei.

A nyilatkozat az aláírók szándéka szerint minden, az európai parlamenti választáson induló képviselőjelölthöz és tágabban értelmezve minden érdeklődőhöz szól, emlékeztetve a jelölteket arra, hogy az Európai Unió (EU) jövőjét tekintve kulcsszerepe van a tudománynak. 

A dokumentumot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) képviseletében Freund Tamás elnök írta alá - közölte az MTA az MTI-vel szerdán.


A nyilatkozat abból indul ki, hogy a tudomány, az innováció, a tudásáramlás, a kutatási eredmények és ötletek szabad megosztása, valamint a kritikai gondolkodás alapvető fontosságú az egész EU szabadsága, ellenálló képessége és globális versenyképessége szempontjából.
A felsoroltak elősegítésére és támogatására viszont Európa-szerte stabil és a jelenleginél nagyobb arányú befektetések szükségesek a kutatásba és az oktatásba, valamint a döntéshozóknak őrködniük kell a kutatás szabadsága fölött - áll a nyilatkozatban.


"Létfontosságú megőrizni a tudományos kutatás nyitott és nemzetközi együttműködésre épülő jellegét. Nélkülözhetetlenek a tudomány és tudományos munka teljes skáláját érintő befektetések, és biztosítani kell, hogy a tudományos eredmények beépüljenek azokba a szakpolitikákba, amelyek a demokratikus társadalmak fő kihívásainak kezelésére hivatottak" - írják a dokumentumban, amelyben kiemelik, hogy a nemzetközi együttműködés, a tudás, a kutatók és a hallgatók szabad áramlása az EU legfőbb értéke, a felfedezések, ötletek megosztása pedig a tudományos-technológiai fejlődés egyik legfontosabb előfeltétele.
"A nyitott nemzetközi tudományos együttműködés fontos - az egyetemi-kutatói körökön túlmenően - a nemzetközi kapcsolatok szempontjából is. A döntéshozóknak tartózkodniuk kell attól, hogy ez elé akadályokat gördítsenek. Védeniük kell a tanszabadság, az akadémiai intézményi autonómia, valamint a személyek és információk nemzetközi szabad mozgásának elvét, miközben mindenkor biztonságos és fenntartható munkakörülményeket kell biztosítaniuk a kutatók és a hallgatók számára" - áll a nyilatkozatban.


Mint írják, a tudomány és a kutatás nemcsak a gazdaság és a jólét szempontjából lényeges, hanem a független kritikai gondolkodás és a reflexió szempontjából is, és ezek kulcsfontosságú értékek a színes és ellenálló demokráciák számára.
"Európa globális vezető szerepének biztosítása a tudomány és az innováció terén állandó beruházást igényel a kutatásba, az innovációba és az oktatásba. Ahhoz, hogy lépést tarthasson a világ más részeivel, az EU-nak és tagállamainak teljesíteniük kell azt a kölcsönösen elfogadott célkitűzést, hogy a GDP 3 százalékát évente kutatás-fejlesztésbe fektetik. Emellett az Európai Parlament döntő közreműködésével meg kell erősíteni az EU kutatási és innovációs keretprogramját, valamint az európai oktatás legmagasabb szintű minőségét" - hangsúlyozzák az alírók a dokumentumban, amely szerint az EU kutatási keretprogramja és az Európai Kutatási Térség révén az EP is "óriási felelősséget visel" a tudomány és az innováció ügyének előmozdításáért az EU-ban.

A nyilatkozatban felszólítják a tagállamokat és az EU intézményeit arra, hogy a tudományos eredményeket vegyék figyelembe és körültekintően használják fel a szakpolitikák kialakítása során. Mint írják, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a nemzetközi migráció, az élelmiszer-biztonság, az energetikai átállás olyan összetett és sürgető problémák, amelyeket nem lehet hatékonyan kezelni kutatások, valamint a tudomány, a politika, a civil társadalom és a gazdasági szereplők közötti bizalomteljes párbeszéd nélkül.
A nyilatkozat szerint az EP bizottsági és plenáris ülésein számos, a tudományt és a kutatást szűkebb vagy tágabb értelemben érintő téma szokott vita tárgya lenni. A testület legutóbb például egy biotechnológiai kérdésben hozott döntést: 2024. február elején a képviselők szűk többséggel enyhítettek a génmódosított haszonnövényekre vonatkozó uniós szabályrendszeren.
 

A teljes dokumentum az MTA (mta.hu) honlapján olvasható.

Főkép forrása:
Magyar Tudományos Akadémia - MTA - hivatalos oldal - Facebook oldal

További cikkek